Voor deze tweede thematische editie van ons parochieblad TEAMspirit koppel ik dit pastoraal woord aan het onderhavig thema, ‘zorg om de schepping’. Wanneer ik mij oriënteer op de inhoud van dit pastoraal woord, kom ik al snel op de website van de Laudato Si’ Alliantie Nederland. Al scrollend kom ik terecht bij de rubriek ‘Meditaties’. De podcastretraite over ecologie met als thema, ‘De schepping en ik’ trekt meteen mijn aandacht. Deze podcastserie biedt acht meditaties gerelateerd aan het huidige thema van onze TEAMspirit. Het neemt je acht dagen mee op ecologische retraite.
Het is zinvol om tijdens de vakantieperiode stil te staan bij de schoonheid van de schepping én de noodzaak en het belang hiervoor te blijven zorgen. Om deze retraite helemaal te volgen moet je tijd vrijmaken. Ik realiseer me dat mijn drukke agenda (én de tijdsdruk vanwege de kopij voor deze editie) mij ervan weerhouden om alle acht afleveringen volledig te beluisteren. ‘Dat moet dan maar tijdens mijn vakantie’, denk ik dan bij mezelf. Maar vanwege het belang van deze podcastretraite voor dit pastoraal woord, neem ik toch even de tijd om delen ervan te beluisteren. Wat hier volgt is slechts een smaakmaker wat hopelijk naar meer doet smaken.
De hele retraite gaat uit van de goedheid van de schepping en begint ook daarmee. God heeft de wereld niet alleen goed geschapen, maar ook mooi. Die goedheid en schoonheid vraagt om bewuste aandacht. Gebed, meditatie en bezinning kan ons de wereld doen ervaren als een vreugdevol mysterie; als een geschenk dat wij kunnen bewonderen en dat ons met ontzag en lof vervult.
Deze retraite ziet de schepping vooral als een weg naar God. Door deze manier van kijken kunnen wij ontdekken dat alles in de wereld ons kan leiden naar het doel waarvoor God de mens heeft geschapen. Dat is volgens Ignatius van Loyola, stichter van de orde der Jezuïeten, God loven, liefhebben en dienen. We horen hierin echo’s doorklinken van Franciscus van Assisi die ons aanmoedigt de natuur vooral te zien “als een fantastisch boek waarin God ons toespreekt en ons zijn schoonheid en goedheid laat zien.”
Bijbelse teksten vormen het uitgangspunt voor alle meditaties van deze retraite. Zoals het tweede scheppingsverhaal uit de Bijbel, waarin God de aarde aan de mens toevertrouwt. Om die als een goede tuinder te verzorgen. Wij mogen de aarde als een tuin bewerken. Zorg voor de aarde betekent dat wij er ook zorgvuldig en respectvol mee (leren) omgaan.
Echter, het is een gegeven dat de schepping ‘zucht en kreunt onder barensweeën’ (Rom. 8:21). En dat wij mensen dit mede hebben veroorzaakt. Dan is het goed om hierbij stil te staan en in gebed God de genade vragen om berouw te voelen voor ons gedrag tegenover de schepping. Immers, voor paus Franciscus is de huidige staat van de schepping het resultaat van wat hij ‘ecologische zonde’ noemt. Daarom roept hij op tot een ‘ecologische bekering’ en verzoening met de aarde. En dan niet zozeer gemotiveerd door schuldgevoel, maar eerder door liefde.
Die bekering en verzoening zal tot vrede en gerechtigheid leiden, omdat er een direct verband bestaat tussen de zorg voor de schepping en rechtvaardigheid voor de armen en innerlijke vrede. Het gaat er niet alleen om dit verband rationeel te begrijpen, maar ook aan te voelen. Er een warm hart voor te krijgen. Passie hiervoor te ontwikkelen en inspiratie hiervan uit laten gaan. Dat vraagt om geloof, gebed en volharding.
De aarde biedt ons ons dagelijks brood. Dankzij de aarde kunnen wij aan tafel gaan; en kunnen wij maaltijd vieren. Brood en wijn zijn vruchten daarvan. Vanuit de eucharistie gaat er ook een appel uit om goed te zorgen voor de aarde. Danken voor het eucharistisch offer en voor de maaltijd is een spiritueel en sociaal gebaar. De Heer nodigt iedereen uit aan Zijn maaltijd.
We zijn allemaal geroepen. God nodigt ons uit om heel de menselijke familie samen te brengen rond de zoektocht naar een duurzame en integrale ontwikkeling. Deze podcastretraite geeft ons spirituele brandstof om goede zorg te blijven dragen voor de schepping. Het bemoedigt ons om hiervoor in de voetsporen van Jezus te treden. Ik beveel dan ook deze podcastretraite van harte bij u aan. U kunt hem volgen via onderstaande QR-code.
Namens het pastoraal team wens ik u een fijne en bezinningsvolle zomervakantie toe.
Duncan Wielzen, pastoraal werker
Comments