top of page

Ik had honger...

Bij het zien van de cover van deze TEAMspirit wist u waarschijnlijk gelijk waar we in deze editie het accent op leggen. Als het beeld van de bedelende handen met een paar stukken brood dat nog niet duidelijk maakten, deed de tekst “Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven” dat wel. Dit beeld en deze woorden staan voor het zorg hebben voor de meest kwetsbaren van onze samenleving, waar Jezus ons, met name in Matteüs 25, 31-45, toe oproept. Aan deze perikoop uit het Matteüsevangelie hebben wij 6 van de 7 werken van barmhartigheid ontleend: die hongeren te eten geven, die dorst hebben te drinken geven, de naakten kleden, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken en de vreemdeling in je huis opnemen. “Alles wat je aan deze goede werken voor de minste der minsten hebt gedaan”, zegt Jezus in dit stukje evangelie, “heb je voor Mij gedaan”. Het is hoe Jezus, hoe God, ons mensen graag met elkaar om ziet gaan: zorg hebben voor elkaar, zorgen dat degenen die in de samenleving in de verdrukking raken, een menswaardig bestaan kunnen hebben, dat ze er mogen zijn en gezien worden. 

Onze paus die als pausnaam niet voor niets voor de naam van een heilige met zorg voor de armen heeft gekozen, wijst er voortdurend op dat wij als kerk een kerk voor en van de armen moeten zijn en dat elke christen geroepen is om voor de armen te zorgen. In 2017 heeft hij een speciale dag ingesteld, om jaarlijks op die dag als kerk  bijzondere aandacht aan de armen te schenken. Sindsdien ‘vieren’ we op de één na laatste zondag van het kerkelijk jaar (de zondag vóór het hoogfeest van Christus Koning) Werelddag van de Armen. Dit jaar is dat op zondag 17 november. Elk jaar schrijft de paus bij deze dag ook een boodschap aan de wereld. Dat doet hij steeds op of rond 13 juni, de feestdag van Antonius van Padua, de patroonheilige van de armen. Voor zijn boodschap van dit jaar gebruikt hij het bijbelboek Wijsheid van Jezus Sirach als vertrekpunt. Op zijn innerlijke reis ontdekte Jezus Sirach dat de armen een bevoorrechte plaats in Gods hart innemen. ‘Als vader ontfermt Hij zich over hen die het het meest nodig hebben: armen, gemarginaliseerden, lijdenden en vergetenen. Niemand is uitgesloten van zijn hart, want in zijn ogen zijn we allemaal arm en behoeftig’. De paus stelt dan ook voor om samen met de armen te bidden, samen met hen het lied van de meest oprechte hoop te laten klinken. ‘Het smeken van de armen stijgt immers op tot God’. Verder geeft hij in zijn boodschap aan dat de Werelddag van de Armen een mooie gelegenheid is om initiatieven te nemen die de armen concreet helpen en om mensen die zich op dat vlak inzetten, te danken en waardering te tonen.


In onze parochie waren al initiatieven voor activiteiten voor de armen genomen voordat paus Franciscus de Werelddag van de Armen instelde. De Noodhulp draaide toen al volop en ook de actie van kerstpakketten voor de armen werd al meerdere jaren uitgevoerd. Maar deze Werelddag heeft wel een extra stimulans gegeven om meer te willen doen voor de armen in Den Haag. Op of rond deze dag bereiden we al verschillende jaren een maaltijd voor de dak- en thuislozen die dan in één van onze kerken komen eten. Sinds de coronatijd verzorgen we met een team vrijwilligers een aantal keer per jaar op vrijdagmiddag de daklozenmaaltijd in het Stadsklooster aan het Westeinde. Elke week houden de pastores van het Straatpastoraat Den Haag daar een oecumenische gebedsviering voor dak- en thuislozen, waar circa 40 van hen aan meedoen. Daarna krijgen zo'n 120 vrouwen en mannen die in armoede leven een complete warme maaltijd die steeds door vrijwilligers wordt bereid en opgediend. Vrijwilligers van onze parochie helpen de paters SVD en zusters SPSS met de wekelijkse bereiding en verstrekking van maaltijden voor daklozen op het Malieveld.


Bij deze spreek ik graag mijn dank en waardering uit aan iedereen in de parochie die zich op deze manier voor de armen inzetten, en ook aan hen die dat doen voor andere groepen kwetsbare medemensen, zoals de zieken, eenzamen en ouderen. Dat doe ik niet omdat de paus dat in zijn boodschap schreef, maar omdat ik oprecht blij en dankbaar ben dat we dit, als mensen van de kerk in Den Haag Zuid, samen voor onze medemens kunnen doen. Naast de diaconale vrijwilligers dank ik ook degenen die af en toe aan een caritasproject deelnemen en allen die in de eerste weken van november weer meedoen met de wensboomactie. Ook dank ik u alvast voor uw bijdrage aan de collecte voor de diaconie die we tijdens de vieringen op de Werelddag van de Armen houden. Zonder deze financiële steun zou onze zorg voor de armen niet mogelijk zijn.

Ik hoop en bid dat we deze werken van naastenliefde nog lange tijd als parochie kunnen blijven doen, ze mogelijk ook nog iets meer kunnen intensiveren en ons daarbij steeds bewust mogen zijn dat we dit doen vanuit ons geloof in Hem die zei: “Alles wat je voor de minste der minsten hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan”.

In de arme dakloze mogen wij onze Heer herkennen. De Canadese kunstenaar, Timothy Schmalz, heeft dit op een heel mooie en bijzondere wijze uitgebeeld: een anonieme dakloze, omwikkeld door een doek, liggend op een bankje, in wie wij aan de wonden op zijn voeten Jezus herkennen. Dit beeld ‘Homeless Jesus’, dat in verschillende grote steden in de wereld, waaronder Amsterdam, een plek heeft gekregen,  mag ons raken, aan het denken zetten en in actie brengen.


Jos van Adrichem, diaken

Comments


bottom of page