Welkom op de website van de geloofsgemeenschap Pastoor van Ars

LogoDeVierEvangelistenWelkom op de site van de geloofsgemeenschap Pastoor van Ars, onderdeel van de RK parochie de Vier Evangelisten.

Jean Marie Baptiste Vianney wordt in 1818 benoemd tot pastoor in de kleine parochie Ars-sur-Formans (nabij Villefrance-sur-Saône) in Frankrijk. Hij weet het kleine dorp van zestig huizen pas te vinden als een herdersjongen hem de weg wijst. In de loop der jaren ontpopt de pastoor van Ars zich tot een ware zielenherder, een zeer begaafd biechtvader. De kleine kerk is al snel te klein voor de toestroom van duizenden gelovigen uit alle windstreken die bij de pastoor van Ars te biecht willen gaan. Omdat de parochianen geen afscheid willen nemen van hun kerkje staat de nieuwe kerk er als een voorportaal voor het oude kerkje. Het leven van biecht afnemen valt de pastoor van Ars zwaar, maar hij volhardt hierin door de kracht van zijn geloof en steun van de H Philomena (Romeins martelares, 4e eeuw). imageOp 4 augustus 1859 overlijdt de pastoor van Ars, bij leven al als heilige gezien door zijn parochianen. Aan zijn sterfbed bad een jonge priester deze woorden: "Veniant illi obvium Sancti Angeli Dei et perducant eum in civitatem coelestem Jerusalem" wat betekent: Mogen de Heilige Engelen van God hem tegemoet gaan om hem binnen te leiden in het hemelse Jeruzalem."

In 1905 wordt hij door de H Pius X gelukzalig verklaard en uitgeroepen tot patroon van alle priesters die de zielzorg in Frankrijk uitoefenen. In 1924 wordt hij dan door Pius XI heilig verklaard. Jean Marie Baptiste Vianney rust in de nieuw gebouwde basiliek van Ars-sur-Formans. Zijn hart bevindt zich in een reliekschrijn in de Chapelle du Coeur. Sinds 1929 is de Pastoor van Ars patroonheilige van alle zielzorgers. Zijn gedenkdag is 4 augustus.

De kerk van de H Pastoor van Ars in Kijkduin is eenvoudig. En dat was de kerk in Ars-sur-Formans ook: "Eerst kwam hij in de kerk. Zij was eenvoudig en dat deed hem genoegen."