top of page

Hoe zal het worden?

Gerard van Dijk

14 sep. 2023

Dag 1 van de bedevaart naar Ierland, deel 2.

Wat was het vroeg, vanmorgen! Het is lang geleden dat ik aan het eind van de zomer al ruim twee uur onderweg was en tóch de zon heb zien opkomen. Maar dat was wel de moeite waard.


Als je zo lang in de bus zit in een andere omgeving, dan vallen soms alledaagse dingen op. Heel veel akkers en weilanden hebben we gezien, maar wat dan opeens opviel: een keurig omgeploegd stuk land. Dat vond ik dan weer bijzonder. Zo aan het begin van een reis zie je een stuk land, klaar voor een heel nieuwe start. Je weet niet precies wat er komt, het kan nog alle kanten uit. Je hebt wel een plan, maar het is lang niet zeker dat je dat allemaal kunt realiseren. Er kan zoveel gebeuren. Je weet het doel, maar de weg is soms anders.

Zo tegen het eind van de dag reden we langs Newport. Daar staat St. Woolos Cathedral. Woolos was koning en stichter van de stad. Hij was een echte vechtersbaas in de tijd van koning Arthur. Toen de hand van de vrouw van zijn dromen werd geweigerd ontvoerde hij haar. De tussenkomst van koning Arthur maakte dat ze vreedzaam konden trouwen. Toen een monnik de koe kwam opeisen die Woolos had gestolen was hij zeer onder de indruk, zodat hij de koe meegaf en ook zijn zoon Cadoc om een behoorlijke opleiding te krijgen. In zijn droom zag de koning een witte os met een zwarte vlek op zijn kop. Toen Woolos die koe in het echt zag bekeerde hij zich. Op die plaats bouwde hij een kluis en leefde daar met zijn vrouw. In een droge periode ontsprong op hun gebed een bron op de heuvel.

Wat je verwacht aan het begin kan in de loop van de tijd een heel andere wending nemen. De akker en het verhaal van Woolos laten zo’n wending zien. Ons programma is toch steeds een beetje anders dan de planning. Dat kan natuurlijk niet anders. De planning zorgt dat je voorbereid bent, dan kun je het onverwachte beter aan…


Niet ver van Newsport ligt Cardiff. Daar brengen we de nacht door. Benieuwd wat morgen brengt…


𝐺𝑒𝑟𝑎𝑟𝑑 𝑣𝑎𝑛 𝐷𝑖𝑗𝑘

bottom of page