top of page

Lourdesbedevaart 2024

Tom Kouijzer

6 mei 2024

Van dag tot dag!

Lourdesbedevaart dag 1 en 2

Gisteren zijn we van Den Haag naar Lisieux gereisd waar we na aankomst een mooie Eucharistieviering hadden in het klooster. Na een heerlijke en gezellige maaltijd in het hotel gingen we moe maar voldaan naar bed.

 

Vandaag volgde een bezoek aan de Karmel met een Eucharistieviering in de kapel bij de relikwieën van de heilige Theresia van Lisieux. Hierna volgde een bezoek aan de indrukwekkende basiliek van Lisieux waar de lokale gids Ria bevlogen vertelde over de H. Theresia en de prachtige basiliek.

 

Na de lunch zijn we nu op weg naar Niort waar we de nacht door zullen brengen. Met een lach en een kwinkslag genieten we ook hier een beetje mee van de feestvreugde van Koningsdag.

 

Morgen vervolgen we onze reis naar Lourdes!

 

Lourdesbedevaart dag 3

Gisteren reisden we van Niort naar Lourdes waar we aan het begin van de middag arriveerden.

Na een prima maaltijd gingen we snel naar de Bernadettekerk voor de openingsviering met alle Nederlandse groepen. Geweldig om daar samen met meer dan 1100 Nederlandse pelgrims Eucharistie te vieren.

Na de viering zijn we met de eigen groep naar de Grot gegaan om Maria te groeten. Vandaag volgt de viering in de Grot met alle aanwezige Nederlanders. We bidden voor onze parochies en alle intenties die jullie ons hebben toevertrouwd.

Lourdesbedevaart dag 4

"Alle zegen komt van boven" zo luidt een bekend gezegde dat gisteren veel werd aangehaald terwijl de regen met bakken uit de hemel viel. De pelgrims lieten zich daar echter niet door weerhouden en zo ging de Mis bij de grot gewoon door. De bisschop haalde aan dat ook Bernadette haar eerste verschijning in gelijksoortige omstandigheden ontving waardoor we in goed gezelschap zijn.

Na de viering en de groepsfoto was het goed om op te warmen in het hotel en de warme maaltijd te gebruiken. In de middag maakte een deel van de groep een wandeling door Lourdes waar diverse plaatsen uit het leven van Bernadette bezocht werden. Anderen gingen er zelf op uit.

In de avond volgde de Lichtprocessie, altijd een indrukwekkend moment. De sluizen van de hemel stonden wederom open dus was het niet voor iedereen even gemakkelijk om de kaarsen brandend te houden. Maar geldt dat soms niet ook voor ons leven waarin we proberen om het vlammetje van het geloof brandend te houden te midden van soms erg uitdagende omstandigheden? Lourdesbedevaart dag 5

"Na regen komt zonneschijn" luidt een ander bekend gezegde dat gisteren gelukkig van toepassing was. Het grootste deel van de dag was het heerlijk zonnig en warm.

De dag begon met de Mis met handoplegging. Een krachtig moment dat uitdrukking geeft aan de liefdevolle en helende aanwezigheid van de heilige Geest. Na de lunch volgde de viering van barmhartigheid met biechtgelegenheid.

 

Rond die tijd begon het toch weer een beetje te spetteren dus werd de Sacramentsprocessie naar de Pius X-basiliek verplaatst. De avond was vrij al maakten een heel aantal pelgrims gebruik van het mooie weer om deel te nemen aan de Lichtprocessie. Lourdesbedevaart dag 6

De dag begon vandaag met de Internationale Hoogmis in de Pius X-basiliek. Het was bijzonder dat deze internationale viering grotendeels in het Nederlands werd gevierd. Mgr. Herman Woorts, hulpbisschop van Utrecht, was de hoofdcelebrant.

In de middag stond de kruisweg op het programma. Vanwege het slechte weer werd besloten om de groep te splitsen. Een groep ging terug naar de Pius X om binnen de kruisweg te bidden. Een andere groep besloot weer en wind te doorstaan en toch buiten de kleine kruisweg te bidden. Twee fanatieke pelgrims besloten zelfs om op eigen gelegenheid de heuvel te beklimmen om toch de grote kruisweg te bidden.

Na het bidden van de kruisweg was een warm drankje meer dan welkom om weer even op te warmen. Daarna brachten we onze bedevaartskaars naar het heiligdom om deze daar achter te laten. Onze reisleidster Maria leidde daarna een eenvoudig maar krachtig ritueel waarbij een klein houten kruisje werd doorgegeven en de pelgrims werden uitgenodigd om alles wat ze in Lourdes achter willen laten aan dat kruisje toe te vertrouwen. Het kruisje werd daarna in de Gave geworpen: symbool van loslaten en verdergaan. Lourdesbedevaart dag 7

Vandaag was de dag van de excursies. Vroeg in de ochtend trok een deel van de pelgrims er met de bus op uit om de lokale omgeving te verkennen. De prachtige omgeving van de Pyreneeën bood een variëteit aan landschappen en weersomstandigheden, inclusief sneeuw!

Ondertussen waren andere leden van de groep aanwezig bij een Nederlandstalige Mis in de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. Na de lunch was er de mogelijkheid voor kortere uitstapjes naar onder meer de Cité Saint Pierre. Anderen bleven in Lourdes om tijd door te brengen in het heiligdom of de gezelligheid op te zoeken op een terrasje, het was inmiddels zonnig en warm.

In de avond kwam de groep samen in de bar van het hotel voor de slotavond. Onze reisleidster Maria had een mooie tas laten maken als aandenken aan onze bedevaart. Ook werden de mensen bedankt die een bijdrage hadden geleverd aan de bedevaart, natuurlijk werd ook Maria zelf in het zonnetje gezet. Ook werden de devotionalia gezegend gevolgd door een gezellig samenzijn. Inmiddels zijn we op weg naar Nevers, de laatste halteplaats van onze bedevaart.

 

Lourdesbedevaart dag 8

Na een vroege start reisden we van Lourdes naar Nevers. Nevers is de plaats waar de H. Bernadette in 1866 op 22-jarige leeftijd in het klooster intrad en tot haar overlijden in 1879 gewoond heeft.

In de kapel van het klooster vierden we de Eucharistie waarna we gelegenheid hadden om eer te brengen aan het lichaam van Bernadette. Na de maaltijd in het klooster gingen we naar het overnachtingshotel.

Vandaag vervolgen we onze reis naar Den Haag waar we in de loop van de avond aan zullen komen. Lourdesbedevaart dag 9

Na wederom een vroege start reisden we gisteren van Nevers naar Den Haag.

Tijdens de lange busreis kwamen we niets te kort want onze immer zorgzame reisleidster Maria kwam regelmatig langs met koffie, thee en versnaperingen. Ook waren er twee korte gebedsmomenten en werden er zo nu en dan mooie gedichten en overdenkingen voorgelezen.

Toen we Parijs voorbij waren werd de busreis onderbroken voor een lunch in Péronne waarna we al snel de Belgische grens passeerden. Na de chauffeurswissel in Hazeldonk volgde de voorspoedige laatste etappe naar Den Haag. Een bijzonder moment was dat we om acht uur samen twee minuten stil waren en het Wilhelmus zongen om stil te staan bij Dodenherdenking. Kort daarna arriveerden we op onze eindbestemming aan de Fluitenbergstraat.

Het was een fantastische bedevaart met een hele fijne groep. Alle pelgrims zijn het erover eens dat Maria alles prima georganiseerd heeft. Over twee jaar weer!bottom of page