Foto: Peter de Ruig

Foto: Peter de Ruig

In 1963 kreeg architect Aldo van Eyck (1918-1999) de opdracht een rooms-katholieke  kerk te ontwerpen voor een nieuwe parochie in Kijkduin, aan de rand van ‘Meer en Bos’.

In 1969 werd de Heilige Pastoor van Ars-kerk ingewijd. Vriend en vijand spraken hun bewondering uit: het gebouw was gedurfd, uniek in zijn soort. De eigenzinnige Van Eyck, inmiddels professor in Delft, had gebroken met vrijwel alle bouwtradities binnen de katholieke kerk, zonder dat dit ten koste was gegaan van de sacrale sfeer.

De kerk is opgetrokken uit grote betonblokken en heeft, behalve aan de kant van het woonhuis, geen ramen maar koepels in de daken. Het gebouw oogt als een blokkendoos en wordt wel ‘de bunker’ genoemd. Is men eenmaal binnen dan raakt men onder de indruk van de rust, de ruimte en het licht, of zoals een bezoeker dat omschrijft: ’Dit gebouw speelt in op je zintuigen.’

De kerk bestaat uit twee lage delen, gescheiden door een hoog gedeelte dat de indruk geeft van een kathedraal, de Via Dolorosa, ook wel de ‘Straat’ genoemd. Aan een kant ligt de kerk als een catacombe waar de gelovigen zich verzamelen en aan de andere kant de Bergerie waar mensen elkaar ontmoeten bij een kop koffie.

Architecten, bouwkundestudenten en belangstellenden uit binnen- en buitenland komen de kerk bezichtigen. Ook u bent van harte welkom.

Pastoor van Ars, Monument van Aldo van Eyck

Op 24 maart 2015 werd een boek uitgegeven over de architectuur van de kerk en de sacrale beleving van bezoekers, onder de titel: “Pastoor van Ars, Monument van Aldo van Eyck”. De bouwgeschiedenis van de Ars-kerk in de context van ontwikkelingen binnen de Nederlandse architectuur en de katholieke kerk geeft verrassende inzichten. Daarnaast vertellen parochianen dat, zodra je de Ars binnentreedt, je je als vanzelfsprekend overgeeft aan een serene rust. Het zachte licht van boven, de lichtvoetige constructie nodigen je uit tot bidden en mediteren. De kerk is tegelijk rustgevend, sacraal en intiem.

Het boek met verhalen en prachtige foto’s van Peter de Ruig is voor € 19,95 te koop in de kerk en bij de boekhandel. ISBN 978-90-823482-0-0.
Het boek is ook te bestellen via bol.com.

Pastorie

De pastorie was tot 2009 woonstee van pastoor Louis Berger, die de eigenzinnige kerk aantrok als een prachtig passende jas, voorging in tal van gewone en buitengewone vieringen en in zijn preken de trouwe kerkgangers en zo maar mensen van buiten trakteerde op de vrucht van studie, gebed en veel contacten in binnen en buitenland. De Bergerie, de aansluitende aula, leent zich ook perfect voor ontmoeting. Daarna hebben gedurende ruim vijf jaar de Blauwe Zusters de pastorie gebruikt als uitvalsbasis voor hun missionaire werk, tot zij verhuisden naar de binnenstad van Den Haag.

Em. pastoor Berger is helaas op 7 juli 2017 overleden. Als eerbetoon aan hem heet de ‘aula’ sinds augustus 2016 ook officieel ‘Bergerie’. Sinds mei 2017 is de pastorie weer verhuurd en bewoond.