Op mijn bureau  staat een kartonnen kerkje. Eigenlijk is het een briefkaart, je kunt het opvouwen en zo in een enveloppe versturen.  Dan lijkt het iets heel gewoons, je merkt het niet als het er niet meer is. Maar ik kijk ik er met bewondering naar. Allemaal stukjes karton, zorgvuldig in elkaar gepast, zó dat er geen enkele kreukt bij het opvouwen. Het is een model van de dom van Aken.  Ik ben iedere keer weer verbaasd dat de makers erin geslaagd zijn een zo gecompliceerd gebouw na te maken in karton. Ja, het is natuurlijk de suggestie die het mooi maakt, maar toch..

Tóch vind ik dat het wel lijkt op wat wij met de parochie doen. Het idee van een kerk is vormgegeven in wat wij samen doen, een paar honderd gelovigen die samen een weg bewandelen en iets moois neerzetten in onze stad. Allemaal dragen wij een klein (of groot) steentje bij om er iets moois van te maken. Daardoor dragen wij ook uit waar wij in geloven. En dat doen wij al heel lang, onze ouders deden het ook al. Wij dragen bij door gebed en door wat wij doen, maar ook door een financiële bijdrage in de collecte of door deelname aan de actie kerkbalans. Geen suggestie, maar harde werkelijkheid, want de opbrengst is heel mooi! Heel veel dank daarvoor!
Mijn kleinzoon vouwt het kerkje open en dicht. Hij kan er niet genoeg van krijgen. Hij wil graag eens komen kijken in de kerk van opa. Meedoen met alles. Een mooie wens voor het nieuwe jaar. Fijne feestdagen en alle goeds voor het jaar dat komt!

Gerard van Dijk

vh Voorzitter Actie Kerkbalans