Geven en nemen januari 2020

Voor het raam hangt een huisje met wat zaadjes voor de mezen en zo. Het valt me op dat ze wel erg kieskeurig zijn, want ze graven en spitten in het bakje, totdat de zonnepitten binnen bereik zijn. Daarmee valt er wel een hoop naast. Dat lokt dan weer duiven aan en dat vinden wij minder.. Vorige week zat er op eens een halsbandparkiet aan het bakje. Met zijn staart tegen de ramen kon ie net wat zaadjes oppikken. Kraaien en kauwen kunnen er niet bij, dat houden wij graag zo.

Toen ik laatst in een stal met koeien was, viel mij op dat de koeien alleen door een traliehek bij het voer konden. Dat vond ik zo raar.. Maar de boer vertelde mij dat het was om te voorkomen dat de koe die het eerst gemolken was, het lekkerste voer zou oppeuzelen en de anderen het nakijken zou laten.

Nou ja, van de natuur weet ik verder niet veel, maar één ding is mij wel duidelijk geworden: eerlijke verdeling, zorgen dat het komt op de plaats die je wilt, is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn altijd partijen die graag van de portie van een ander smullen, maar net zo goed is het wáár dat de één graag geeft, en de ander ervan geniet. Misschien is het ook wel goed zó!

Zo gaat het eigenlijk ook met onze parochie. We bidden, werken en geven, de één wat meer dan de ander, maar met elkaar bouwen we zó aan een levende parochie. De actie Kerkbalans maakt daar een onderdeel van uit. Dank voor uw bijdrage aan het mooie resultaat in 2019.  Deze maand, in de week van de eenheid, starten we de actie voor 2020 op met het luiden van de klok (18 januari 12.00 uur, locatie Emmaus). De lopers bezorgen de stukken bij u thuis en wij hopen dat u weer naar vermogen meedoet.

Een goede start van dit nieuwe jaar!

Gerard van Dijk