Op het land heb je wegwijzers, die een goed hulpmiddel zijn om je weg te vinden. Aan het landschap kun je veel herkennen en zo vind je de weg wel. Op zee ligt dat veel moeilijker. Geen bomen, geen kerktorens, niks te zien dan water. Zeelui hebben andere manieren om te kijken waar ze zijn en waar ze heen willen. Dicht onder de kust is dat nog vrij eenvoudig. Daar staan vuurtorens met elk hun eigen kenmerk. Zo weet je of je de goede kant uit gaat én waar de risico’s zitten. Ervaring doet de rest.

Toen er nog geen elektriciteit was, moest iemand het vuurbaken met de hand aan de gang houden. Dat was, vooral als het zwaar weer was, een hele opgave. Maar ja, juist dán was het nodig!

Er is een ‘pad’ uitgestippeld voor de actie Kerkbalans. Wij weten ongeveer waar we naar toe willen, welke opbrengst nodig is voor de activiteiten van de parochie. Iedere maand weer kijken we of we nog steeds op koers liggen en uit ervaring weten we wel ongeveer hoe we uit zullen komen. En er is geen storm, geen zwaar weer; u doet allemaal goed mee. Dank daarvoor!
Toch zijn we niet helemaal zonder zorgen. De opbrengst van de actie Kerkbalans blijft ietsje achter bij vorig jaar. En dat terwijl de activiteiten doorlopen en zelfs op een hoger plan staan dan vorig jaar. Zou ik soms liever vuurtorenwachter zijn? In mijn eentje proberen het vuur brandend te houden? Nou, ik weet zeker dat die rol voor ieder van u van toepassing is: Samen houden we het vuur brandend!. Met elkaar kunnen we proberen ook anderen aan te steken met dat Heilig Vuur. We gaan ervoor! Dank voor uw bijdrage aan de actie kerkbalans en aan alle activiteiten van de parochie!

Gerard van Dijk
voorzitter commissie kerkbijdrage