Ons hoofdkwartier in de Brandtstraat was tegenover de kerk. Ieder jaar gingen we daar wel een keer met onze verkenners op bezoek, voor een korte viering of gebed. Bart was zó onder de indruk, die wilde eigenlijk nog wel wat langer blijven. “Waarom dan wel?”, vroeg ik.  “Nou,” zei Bart,  “alles glimt, al dat antiek, het is allemaal zo mooi….”

Van de week moest ik weer aan Bart denken. Het was na de doop van een kind in onze kerk. Twee jonge meisjes liepen geboeid rond over het priesterkoor. Aandachtig keken ze in het rond. Het tabernakel, de kandelaars, de ramen: vol bewondering waren ze. En op mijn vraag antwoordden ze: “Het is hier zo fijn en zo mooi allemaal…”

Ik vond het heel bijzonder dat weer te horen, na meer dan dertig jaar. Kinderen die onder de indruk zijn en het mooi vinden. Op een of andere manier beseffen ze dat ze op een heel bijzondere plaats zijn en ze genieten ervan dat het mooi is allemaal. Zijn wij, nu wij volwassen zijn, eraan gewend geraakt? Valt het daarom niet meer iedere keer op, dat het mooi is, dat het onderhouden is en dat er iedere dag zorg aan wordt besteed?

En er wordt zoveel zorg aan besteed en het ís zo mooi, omdat het een bijzondere plaats is. De plaats waar wij samenkomen rond de tafel, waar wij lief en leed vieren en er voor elkaar proberen te zijn. De plaats waarvan wij weten dat de Heer in ons midden is. Wij komen er graag, we werken en bidden. En dat willen wij nog heel lang blijven doen. Dat kan niet zonder geld. De actie Kerkbalans vormt daar een belangrijke bouwsteen van. Het is mooi dat u zo flink meedoet om het beoogde bedrag te halen. We zijn een heel eind op weg, maar we zijn er nog niet helemaal. Nog een paar maanden te gaan, spannend hoor!  Dank voor uw bijdrage.

Gerard van Dijk
Voorzitter actie Kerkbalans