Beschermde plant september 2017

Heel vroeg in de morgen ga ik weleens op pad, op de fiets. Langs de bossen, of door duinen, een uurtje door de stilte. Niemand te zien, heerlijk rustig. Het valt me op dat er dit jaar zoveel distels in de duinen staan. Kogeldistels en blauwe zeedistels, stekelig, maar heel mooi. Je zou ze willen plukken, maar de stekels houden tegen. Trouwens, ze zijn ook nog beschermd, dus plukken is er niet bij. Zó kunnen anderen er ook nog van genieten. Zoiets moois moet voor iedereen bewaard.

Wat mooi is bewaren en koesteren, dat willen wij graag doen. Dat geldt niet alleen voor planten en voor de natuur, maar dat geldt ook voor dingen die ons dierbaar zijn. Wij willen graag ons geloof behouden en veilig stellen voor een nageslacht. Doorgeven wat ons dierbaar is. De kerk, het gebouw helpt daarbij. Daarom ook koesteren wij het gebouw, zoals generaties voor ons dat ook deden. Wij bidden en vieren in dat gebouw en komen er samen bij vreugde en verdriet, om het met elkaar te delen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Sommigen zagen het liever helemaal verdwijnen. En de natuurkrachten doen ook hun werk… Daarom is het goed dat u meedoet aan de actie kerkbalans. Samen bidden en werken, samen ook het geld bij elkaar brengen dat voor de kerk in Loosduinen nodig is. Geen kasplantje, geen stekelige distel, maar een stevige gezonde plant! Dank voor uw bijdrage.

Gerard van Dijk