Vreemde hobby oktober 2016

Laatst was ik in Zevenbergen op de goededoelenmarkt van de parochie aldaar. Het hele dorp wil wel meedoen, als er weer eens zo’n markt is. Een paar vrijwilligers zijn dag in dag uit in de weer om spullen te verzamelen, te beoordelen en te sorteren. Alles gaat in grote dozen een vrachtwagen vol. Op de dag zelf beginnen ze al om zes uur met kraampjes opzetten en de dozen bij het goede kraampje bezorgen. De standhouder pakt zelf alles uit en richt de kraam in. Om tien uur gaat alles los. Veel kraampjes, een drukte van jewelste, want voor een habbekrats kun je van alles kopen. Alles voor het goede doel, de goede doelen van die dag: missie, ontwikkelingswerk, gehandicapten, noem maar op.

Er is ook een boekenstal, die loopt het beste. Voor twee euro per kilo kun je boeken aanschaffen, geen geld, dus daar wilde ik weleens kijken. Van alles was er in de aanbieding, maar ik kon niet vinden wat ik zocht. Eigenlijk was ik namelijk op zoek naar een tweedehandsversie van Katholicisme voor dummies, een handzaam boek met allerlei over het geloof. “Nou,” zegt die mevrouw, “ik geloof niet dat we dat hebben, maar u moet bij de hobbyboeken kijken!” Ik kon mijn oren niet geloven. Twee of drie tafels vol met boeken over christendom, over de bijbel, bijbels, kinderbijbels, psalmenboeken, geloofsopvoeding, maar het katholicisme moet je zoeken bij de hobby’s… (Het was er in het geheel niet).

Thuis heb ik nog een boekje: “Rooms in alles”. Beginnend met het opstaan leidt het je tot het slapen gaan de dag door met gebed en aandacht. Dat was werken, geen hobby! En hoewel met enige afstand, zo kijk ik er eigenlijk nog steeds naar. Dat geloven vraagt nu eenmaal méér dan alleen op zondag even naar de hoogmis. Ieder op zijn eigen wijze. Dat kan met schilderen of tekenen, met bezoek aan iemand zonder familie, met stil gebed; hoewel het tijd kost, toch nauwelijks hobby te noemen.

Daar in Zevenbergen werken ze voor hun geloof. Ze halen er een hoop geld mee binnen. Dat willen wij ook wel, onder andere met de actie Kerkbalans. Wij zijn op de goede weg, maar om het einddoel te halen moet er misschien nog een tandje bij. Dankbaar kijken wij terug, hoopvol kijken wij vooruit. Geen hobby, maar hard werken. Doet u mee? Hartelijk dank!

Gerard van Dijk
Voorzitter actie Kerkbalans