Waardeloos materiaal juli 2016 vakantie

Eigenlijk kon er nooit iets. Er was nu eenmaal weinig geld en daarom was het altijd woekeren om eens iets voor elkaar te krijgen. Een beetje gereedschap, wat lijm, soldeer, ja dat was er allemaal wel, dat was nuttig, want daarmee kon je reparaties uitvoeren en onderhoud plegen. Gelukkig kon je er ook leuke dingen mee doen.

En zo leerden wij al vroeg dat je ondanks alle gebrek heel leuke dingen kon doen. Als er eens een gipsen beeld stuk viel was er verdriet, zeker, maar er waren ook grote stukken krijt waar je weer heel wat mee kon doen.  Met wat blikjes en soldeer kon je heel aardige creaties maken, met eierrekjes een lampekapje. Met haveloze tenten die de oorlog maar net doorstaan hadden kon je best nog kamperen. Oude potten en pannen op een kniezend houtvuurtje, eindeloos werken om het aan de gang te houden. Als je doodmoe in je piepers prikte smaakte het eten geweldig. Juist omdat er weinig was, werd je creatief en zo haalde je er het maximum uit. Jaloers kon je soms kijken naar anderen, die met veel geld alles konden kopen en met de mooiste spullen op stap gingen. Maar bij de eerste regenbui als zij klappertandend zeurden, omdat ze niet wisten wat te doen, ging dat jaloerse snel over in gevoel van trots. Dat kunnen wij!

Ik moet dus toegeven dat mijn eerste zinnetje niet klopt. Eigenlijk kon alles, als je maar goed keek naar wat je al in handen had. Wie kon iets toevoegen, wie had thuis nog wat blikken, oude pannen, waardeloos materiaal, wat opeens een goudmijn bleek. Creatief zijn, niet kijken naar wat anderen hebben, naar wat jij niet hebt, maar gebruik maken van de eigen mogelijkheden. Nu eenmaal niet alles is voor geld te koop. Met elkaar kunnen wij heel wat kennis en kunde inbrengen. Met elkaar kunnen wij een mooie gemeenschap bouwen. Behalve veel inspanning hoeft dat niet veel te kosten. Geduld, gebed en soms een beetje geld, helpen ons bij al ons werken.  Gelukkig hebben wij dat allemaal in handen: u doet mee! De actie kerkbalans loopt en elke maand weer draagt u trouw uw steentje bij. Dank daarvoor. Zo met elkaar bent u waardevol materiaal!

Gerard van Dijk