Brief van thuis mei 2016

Zondagavond. Mijn moeder pakt de schrijfmap en begint te schijven. Minstens vijf brieven, aan de jongens die van huis zijn en soms nog een voor iemand die een hart onder de riem nodig heeft. Hoe gaat het ermee, hier is alles prima. Het wel en wee van de familie thuis wordt doorgegeven. Elders zit op dat moment ook iemand te werken aan een brief voor thuis. Dierbare ouders…

Een vriend van de familie vertelde het volgende. “Als we dan op patrouille waren werd er van alles gedropt aan parachutes, want over de weg dat duurde te lang en ging niet goed. En dan, eens per week, kwam er na al die kisten met materiaal een kleine parachute naar beneden. Er zat een zak aan met de post van thuis. De kerels werden stil en trokken zicht terug met de berichten van thuis. Lief en leed passeerde, naast vreugde gaf dat ook verdriet en boosheid. Maar het ergste was het voor degenen die géén post kregen.”

Dat herinner ik me nu ook. Als wij op zomerkamp waren werd er iedere dag post uitgedeeld. Ruudje kreeg iedere dag minstens één kaart, maar soms wel twee. Naarmate de week vorderde had bijna iedereen wel een kaartje ontvangen. Maar toch, soms bleef er één over… Hopman Wiek vertelde dat hij na een aantal dagen de pen maar ter hand nam en dan zelf een kaartje aan die jongen richtte. Tante Gerda, schreef hij erop. Het kind kende tante Gerda niet, maar was toch blij met zijn kaart. Eindelijk, want niemand wil vergeten worden.

Vergeten doet u ons niet. De actie Kerkbalans loopt en de ontvangsten lopen201611202olvh langzaam op. Met kleine stapjes werken we naar het eindbedrag toe. Dat is wel nodig, want de uitgaven lopen ook, en  niet altijd met kleine stapjes. Deze maand werd het werk aan de parochiezaal afgerond. Zo, met die nieuwe vloerbedekking, ziet het er weer keurig uit. Een mooie ruimte om elkaar te ontmoeten, om te zingen, om te bidden, soms met vreugde, soms bij verdriet. Zo houden wij elkaar vast en helpen wij elkaar; zo willen wij parochie zijn, met elkaar en met Hem. Hij vergeet niet één!

Gerard van Dijk