Koud of warm februari 2016

Het was koud, die maandag. Ik was onderweg met de enveloppen voor de kerkbalans. Hoe komt het toch, dat ik maar steeds moest denken aan vroeger: mijn vader bij de kachel, houtjes hakken met zijn grote kaasmes. Het halve huis in de rook, maar het had effect. Tegen de tijd dat iedereen op was, brandde de kachel en was het warm. Als wij zover waren, was hij al lang in de winkel, maar af en toe kwam hij nog even kijken en aan de kachel schudden. En dan zwermden wij uit, met een gerust hart naar werk en school. Er werd voor ons gezorgd, zoveel was duidelijk.

Zo’n warm huis, daar verlang je naar. Een plek waar je welkom bent, wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. Onze kerk wil zo’n plek zijn, warm en uitnodigend. Maar zo’n plek kan alleen bestaan als ieder daaraan meewerkt, zich open stelt voor anderen, anderen aansteekt, en zó bereid is af en toe een handje toe te steken. Dat kan ook een bijdrage zijn aan de actie Kerkbalans, die in januari is gestart. Hoe het precies zal uitpakken moeten we afwachten, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend. Weg met de kou, wij maken het warm, daar zorgen wij samen voor!

Gerard van Dijk