Leven na de dood Kinderwoorddienst 6 november 2022

Vandaag hadden we mogelijk een wat moeilijk evangelie (Lucas 20, 27-38): hoe praat je met kinderen over de overgang van het leven naar de dood.
Door het verhaal van de heilige Don Bosco, wáár gebeurd! Tijdens zijn priesterstudie maakte Don Bosco met een studiegenoot de afspraak dat de eerste die zou overlijden zou laten weten dat hij in de hemel zou zijn aangekomen. Op een nacht werd hij plotseling wakker. Hij hoorde in een fel verlichte ruimte dat degene die was overleden in de hemel was aangekomen.

Na dit verhaal konden we een begin maken met de vraag wat ieder van ons voor een beeld heeft van de hemel. De een zag het als een kleine ruimte waar maar weinig mensen zijn, de ander zag het als een heel grote menigte van mensen die gelukkig zijn bij elkaar.

Op een bepaald moment kwam een van de kinderen met een briljante uitspraak over de dood. Dood gaan is eigenlijk geen groot ding om bang voor te zijn. Eigenlijk ga je van de ene ruimte (de aardse) naar de andere ruimte (de hemel). Het is dus eigenlijk zo iets als verhuizen.

Door de leuke uitwisseling van gedachten kwamen we niet er meer toe om de puzzel over de heilige Willibrord op te lossen. Dan moet hij maar in de kast voor een latere datum. Ieder aanwezig kind heeft een flyer gehad over het project dat we tijdens de komende advent willen gaan doen. We gaan, net als vorig jaar, elke zondag op een andere parochielocatie bij elkaar komen en zo gaan wij op weg naar Kerstmis.

Met vriendelijke groet
meester André en juf Alena