Reisverslag Lourdesreis RK Den Haag dag 8

De dag van vertrek uit Lourdes. Om 6.15 uur was het ontbijt. Om 7 uur vertrokken we uit Lourdes. Dit was wel heel speciaal omdat de groep van de Nederlandse militaire bedevaart ook bij ons in het hotel logeerde. Ze stonden buiten opgesteld en liepen voor de bus uit naar het Heiligdom. Aan het einde van de winkelstraat scheidde onze wegen. Vervolgens hielden we een stop na het ochtend gebed en een rondje koffie met koek in de bus. Rond het middag uur de tweede stop en werden de lunchpakketten uitgedeeld. Na 3 kwartier voldaan van de maaltijd te zijn en de benen gestrekt te hebben gingen we weer verder.

Om 17.00 uur kwamen we aan bij het klooster van Nevers. Nadat iedereen de sleutel had ontvangen en de koffer op de kamer had gebracht gingen we met de groep naar de tuin achter het klooster. Daar is de Jozefkapel waar Bernadette in verband met de zalig verklaring twee keer is opgegraven en beide keren haar ongeschonden lichaam boven kwam. Na de tweede keer is haar lichaam in de glazen kist geplaatst en staat nu in de kapel van de kerk. Vele pelgrims kunnen op deze manier haar zien, bidden en afscheid nemen. Achter in de hoek van de tuin staat een heel mooi beeld van Maria met haar armen gespreid en aan haar voet een slang. Dit was de Maria eigenlijk zoals Bernadette haar had gezien bij de verschijning.

Om 18.30 uur was er een Eucharistieviering voor alle drie de bussen als definitief afsluiting van deze 9-daagse bedevaart. Daarna mochten we met alle pelgrims (150 personen) genieten van een heerlijke maaltijd. Weer moe en verlangend naar huis maar zeer voldaan maakte we ons klaar voor de nacht! Morgen de laatste reis dag!