Reisverslag Lourdesreis RK Den Haag dag 7

Deze ochtend stond de Kruisweg op het programma. Om 10.30 uur vertrokken we met de hele groep naar het Heiligdom. Bij de Jozefpoort splitste de groep. De goede lopers gingen met Pastor Tom de Grote Kruisweg bidden met de goud kleurige levensgrote beelden op de berg van Lourdes. Pastor Tom legde duidelijk uit welke personen er bij welke statie stonden en waarom! Hij koppelde de statie gebeden terug naar deze tijd. De pelgrims die minder goed te been waren gingen met Pater Vincent mee naar de kleine Kruisweg. De staties werden uitgebeeld op witte marmeren beelden die iedere statie uitbeeldde. Pater Vincent koppelde bij iedere statie terug op het leven van Bernadette.

Na de lunch in het hotel gingen we naar de Bernadette kerk voor de Eucharistie viering met de handoplegging. Pastor Tom had een prachtige verkondiging en uitleg over de handoplegging. We zaten met de groep bij elkaar en aan het eind van de viering kwam pastor Tom zelf bij onze groep de handen opleggen wat vele pelgrims wel heel fijn vonden. Helma had deze dag de zorg voor het vaandel op zich genomen.

Na deze viering gingen we met de hele groep afscheid nemen van Lourdes. Tegenover de grot begonnen we met een houten kruis, dit waren 2 gesprokkelde takjes waar met een touwtje een kruis van was gemaakt. Iedereen mocht het kruisje even vasthouden en in stilte zijn / haar zorg / gevoelens aan het kruisje toevertrouwen. Daarna gingen we naar de kaarsenhuisjes waar we onze kaarsen en ook de groepskaars branden en achter lieten. We liepen over de brug naar de kant van de grot en Serena gooide het kruisje midden op de brug in het water. Nu konden we de negatieve energie mee geven aan de Gave en alle positieve energie in ons rugzakje weer opslaan om mee naar huis te nemen. Tot slot liepen we met de hele groep door de grot om Maria te danken voor alles wat we ervaren hadden deze mooie dagen in Lourdes.

Na het diner kwamen we samen bij de bar van het hotel. Hier werden door Pater Vincent en Pastor Tom de devotionalia ( kaarsen , geschenken voor thuis enz. ) gezegend. We speelde een rondje bingo. Tijdens het verhaal van Bernadette werden er ook getallen genoemd die op je bingo blaadje stonden. Janny had de bingo gewonnen. Maria had voor iedereen een mooie balpen laten maken met RK Den Haag er op. Ook hadden we voor alle pelgrims een kleine herinnering aan Lourdes en dankte we Tom en Vincent met een mooi Maria beeldje. Sommigen gingen daarna snel naar de kamer, koffer pakken en lekker slapen. Morgen weer vroeg op!