Heiligverklaring Titus Brandsma

Paus Franciscus zal pater Titus Brandsma, Karmeliet, op 15 mei 2022, heilig verklaren. Deze heiligverklaring zal plaatsvinden tijdens een plechtige eucharistieviering in de Sint Pieter te Rome.
Professor dr. Titus (Anno Sjoerd) Brandsma werd op 23 februari 1881 geboren als boerenzoon in Ugoklooster bij Bolsward. Hij groeide op in een gelovig gezin dat erg begaan was met het rooms-katholieke sociale leven in Friesland. Op 17-jarige leeftijd koos hij voor intrede in de Karmelorde en nam hij de kloosternaam Titus aan. Al in de eerste jaren van zijn kloosterleven kwam hij in contact met mystieke geschriften.
Titus Brandsma Sanctus Zijn diep gewortelde Godsrelatie en de totale overgave aan zijn levensroeping zijn een inspiratiebron voor hedendaagse Karmelieten.
De sociaaleconomische achterstandspositie van de katholieken heeft op het leven van Titus Brandsma een grote invloed gehad. Zijn inzet voor de emancipatie van Nederlandse en Friese katholieken, vooral op het gebied van onderwijs en journalistiek, heeft hier zijn oorsprong. Al vroeg, reeds in de jaren ’30 van de vorige eeuw, heeft hij bij vele gelegenheden gewaarschuwd tegen de gevaren van het opkomend nationaalsocialisme. Tijdens de eerste bezettingsjaren bleef Titus Brandsma zich, vooral via onderwijs en journalistiek, verzetten. Op 19 januari 1942 werd hij door de Gestapo gearresteerd en beschuldigd van sabotage-activiteiten. Hij werd voor ondervraging gevangengezet in Scheveningen, ging later naar Kamp Amersfoort, de gevangenis van Kleve en uiteindelijk naar concentratiekamp Dachau. Daar stierf hij op 26 juli 1942.

Op 3 november 1985 werd Titus Brandsma door Paus Johannes Paulus II zalig verklaard. In 2005 werd hij uitgeroepen tot de grootste Nijmegenaar aller tijden. Tien jaar later werd hij postuum benoemd tot ereburger van de stad Oss, vanwege zijn grote verdiensten voor deze stad.

Op zondag 15 mei wordt vanuit onze eigen Titus Brandsma geloofsgemeenschap in de zondagsviering aandacht besteed aan de heiligverklaring. Deze viering van 10.30 uur is te volgen via een live stream.
Daarnaast doet KRO-NCRV op NPO2 uitgebreid verslag van de heiligverklaring vanuit Rome. Paus Franciscus gaat dan voor in een pontificale hoogmis op het Sint Pietersplein. Deze plechtigheid begint om 10.00 uur en wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 2. Het commentaar is van Wilfred Kemp.
Op maandag 16 mei is er om 10.00 uur in Rome een internationale dankviering. Hoofdcelebrant in deze viering vanuit de St. Pieterbasiliek is kardinaal Eijk, en te volgen via livestream op het kanaal van Vatican News.
Op zondag 22 mei 2022 om 16.00 uur, zal er in de Sint Janskathedraal in Den Bosch een dankviering plaatsvinden bij gelegenheid van de heiligverklaring van Titus Brandsma. Hoofdcelebrant is kardinaal Eijk, en deze viering wordt ook gestreamd via het YouTube kanaal van de Sint Jan.

Meer weten over Titus Brandsma

De KRO-NRCV publiceert op 15 mei een podcast over het leven van Titus Brandsma.
De Nederlandse bisschoppen hebben samen met de Karmel Orde een magazine over Titus Brandsma uitgegeven.
Katholiek leven maakte een inspiratie video over Titus Brandsma: