Verslag kinderwoorddienst Maria van Eik en Duinen

Zondag 24 april hadden wij een bijzondere feestelijke kinderwoorddienst. Wij waren allemaal gekomen naar de vormsel viering. Er was zelfs een speciale gast. Onze eigen bisschop was gekomen om de vormeling het sacrament te komen toedienen.

Versierd altaar We begonnen onze viering door even te noemen welke sacramenten kinderen (of nieuwe mensen in het geloof) kunnen krijgen; doopsel, eerste communie en daarna het vormsel. Ook hebben we rondgekeken in de kerk naar de speciale tekenen die te zien waren in de kerk die afweken van normaal. Al snel hadden de kinderen gezien dat er ook afbeeldingen van duiven en rode vlammen waren. Dit zijn de specifieke vormen die aan de H. Geest doen denken en die samenvallen met het Vormsel.

Versierde kerk
Ook zijn we terug gegaan naar het feest en de gebeurtenissen van vorige week, de Goede Week en Pasen. Nu een week verder kwam er een iemand naar voren. Zijn geloof was eerst heel klein en werd een heel mooi voorbeeld voor ons.
Om het goed te begrijpen hebben we eerst geluisterd naar een verhaal over een moeder die het verhaal van haar dochter niet wilde geloven. De dochter vertelde haar dat zij haar oom uit Australië dacht gezien te hebben die ochtend. Hoe kon dat nu zonder dat die oom dat zou aankondigen. Later die middag stond hij toch echt op de stoep en was de moeder stom verbaasd. Dit verhaal legde een mooi bruggetje naar het evangelie van vandaag (Joh 20, 19-31). Hierin hoorde Thomas ook van zijn mede apostelen dat zij Jezus hadden gezien en ontmoet. Hij wilde het eerst niet geloven maar toen hij een week later toch echt zijn hand in de wonden van Jezus kon leggen, kon hij het geloven. Jezus prees de mensen die niet zien en toch in Hem kunnen geloven.
Een speciale tekening over de beide kanten van Thomas maakte ook op een visuele manier dit evangelie duidelijk.

Om niets van het belangrijke deel van deze feestelijke viering te missen hebben wij de tekening mee naar huis genomen en hebben wij de vorming van de jongeren van dichtbij gevolgd alsmede de rest van de viering met de bisschop in ons midden.
De volgende kinderwoorddienst in Maria van Eik en Duinen is al weer snel, namelijk volgende week 1 mei.