Onze woorden werken, Kinderwoorddienst 3 april 2022

Beste kinderen en ouders.

Afgelopen zondag 3 april hadden wij weer onze kinderwoorddienst.
Deze keer begonnen wij met een spiegelverhaal over een jongen die een paar cd’s uit de winkel heeft meegenomen zonder te betalen. Er waren mensen die zeiden “Hij moet naar de gevangenis”; andere vonden dat ook de ouders van de jongen straf verdiende. Maar de kinderrechter gaf de jongen een tweede kans. Na een gesprek met de kinderen kwamen wij erachter dat iedereen van hen de jongen een tweede kans zou geven. Daarna probeerden we na te denken over situaties in het leven van kinderen waarin ze anderen toch geen tweede kans gaven, tijdens een ruzie op school of door boos op iemand te worden. Onze slechte woorden kunnen ook een gevangenis zijn voor iemand die beledigd wordt en zich buiten gesloten voelt.

Toen hebben wij naar het Evangelie geluisterd (Johannes 8, 1-11). Daar lazen wij over de Farizeeen die een vrouw wilden stenigen die overspel had gepleegd en over Jezus die haar had vrijgesproken. Ieder van ons zondigt dagelijks en daarom zegt Jezus dat wij de anderen niet mogen veroordelen om hun zonden. In ons gesprek met de kinderen probeerden wij opnieuw te kijken wanneer ieder van ons heeft gezondigd, door te liegen, of door slechte woorden te zeggen. En wij hebben besloten om er deze week op te letten dat je de ander geen “steen” toewerpt door harde, onaardige woorden; dat je compromissen zoekt als jij en anderen verschillende meningen hebben; dat je geen schietspelletjes gaat spelen. Want onze woorden kunnen ook als een wapen zijn dat een mens kapot maakt; onze ruzies kunnen ook “de oorlog” veroorzaken. Het is belangrijk dat wij, als wij iets verkeerd hebben gedaan, er spijt van krijgen en niet meer willen zondigen. Het was een leuk gesprek.

Daarna hebben wij een waaier gemaakt waarop de volgende woorden stonden geschreven: Kom, vul, vertroost, sterk, steun, help, raak, vorm, reinig mij! Jezus komt om ons te troosten, te versterken, te helpen en te ondersteunen en om ons te reinigen van onze zonden.

Aan het einde van de viering hebben de kinderen nog een kaars bij het Maria-altaar gebracht en met het Salve Regina gebeden voor de vrede in Oekraïne.

Omdat de 3de zondag van deze maand op 17 april valt en het dan Pasen is, houden wij onze volgende KWD op 24 april.

Meer informatie: https://www.facebook.com/4EvangelistenKinderen/

Met lieve groeten
Meester Andre en juf Alena