Keer ook je andere wang toe.. kwd 20 februari

Lieve allemaal.

Het weer speelde weer niet mee! Door de regen en door de stormachtige harde wind kwam alleen Elias naar de kerk. Maar zoals pater Vervooren zei, zelfs met één kind ging God mee, samen met ons.

Elias was in januari jarig en zo begonnen we ons gesprek: over zijn feest en wie hij had uitgenodigd. Er waren zes vriendjes uit zijn klas aanwezig en het was leuk. Ik was benieuwd of er onaardige kinderen in zijn klas zijn en waarom ze niet aardig zijn. Helaas heeft zelfs de 5-jarige Elias al kinderen ontmoet die anderen sloegen, evenals degenen die hetzelfde terug deden. Dit is hoe menselijke logica werkt.

Om een beetje duidelijk te maken dat het met zo’n houding alleen maar erger wordt, hebben we met waterverf een zwarte vlek op wit papier gemaakt. Als je gemeen en onvriendelijk reageert, zal er nog een zwarte vlek bij komt en deze wordt groter en groter, maar als je aardig probeert te zijn, is het als witte waterverf en wordt de zwarte vlek kleiner en bleker.

Daarna lazen wij het Evangelie (Lucas 6, 27-38). Bij de worden “als iemand je op de ene wang slaat, keer hem dan ook de andere toe” was Elias helemaal verbaasd. Het is inderdaad moeilijk voor te stellen maar dat is precies wat Jezus wil – dat wij onze vijanden liefhebben; dat wij net zo barmhartig zouden zijn als God die Vader van iedereen is en die houdt zowel van aardige als onaardige mensen.

Wij hebben alle soorten liefde genoemd die wij kennen – liefde voor ouders, liefde voor broer en zus, liefde voor vrienden, liefde voor de natuur en in de toekomst liefde voor ons kind en wij zagen dat deze liefdes al in ons zijn, daar hoeven wij niets voor te doen, God heeft ze ons allemaal gegeven, zodat wij ze aan anderen kunnen geven. En de enige liefde waar we moeite voor moeten doen is liefde voor je vijand en hier hebben wij Jezus hulp bij nodig. Wij hebben twee hartjes gemaakt, de ene met een boos gezicht en de andere met een vrolijk gezicht, en in gebed vroeg Elia aan Jezus dat alle mensen vrolijk zouden zijn. Wat is er mooier dan dit gebed!

Een tekening op zwart papier heeft Elias mee naar huis genomen om het in witte kleuren te schilderen.  Na de Heilige Mis hebben wij Elias gefeliciteerd met zijn verjaardag. Wij hopen de volgende keer andere jarigen van januari en februari te feliciteren.

We zien elkaar op 6 maart in de Pastoor van Ars kerk, Aaltje Noordewierstraat 4.

Met vriendelijke groet

Meester André en juf Alena