Het wapen van Christus Koning

Beste kinderen en ouders.

Zoals altijd begonnen wij onze KWD met het kruisteken: Vader, Zoon en Heilige Geest. En de vraag was: wie is de Zoon? Hoe heet Hij? Ik was ontzettend blij dat zelfs de jongste wisten dat Zijn naam Jezus is. Deze zondag viert de kerk Zijn feest: het feest van Jezus, Christus de Koning. Dit feest wordt gevierd op de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Waarom is het de laatste dag? We konden dit zien aan de cirkel van ‘het kerkelijk jaar’: het jaar dat begint met Advent, de periode van afwachting op de geboorte van een kind, met Kerst wordt het Kind geboren en groeit het uit tot een Koning.

Vroeger, toen mensen wilden dat iemand hun koning werd, deden priesters zalf op zijn voorhoofd. De naam Christus betekent “de gezaalfde” en hij is de Koning van het Heelal.

Wat voor Koning was Jezus? Om het te begrijpen, probeerden wij te bedenken wat bij een koning hoort: een gouden kroon, een paleis, dienstmeisjes. Dat alles heeft Koning Jezus niet, want in zijn Koninkrijk is iedereen gelijk en wie de eerste wil zijn wordt de laatste. Vlak voordat Jezus op het kruis ging sterven, werd Hij bij de baas van zijn land gebracht, Pilatus. Daar verklaart Jezus dat Hij inderdaad Koning is (Johannes 18, 33-37). Hij is de Koning van God’s Koninkrijk van vrede en liefde waar iedereen dezelfde rechten heeft.

Elk koninkrijk moet een wapen hebben. Wij hebben naar het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden gekeken maar ook van verschillende landen zoals van Finland en van Noord Macedonie. Wij zagen dat veel wapenschilden de symbolen van macht toonden. Dat hoort bij een aards koninkrijk dat andere landen wilde veroveren.

In het Koninkrijk van Jezus is er geen agressie en de kinderen begonnen het wapen van het Koninkrijk van Jezus te maken. Het was bijzonder om te zien hoe kinderen symbolen voor dit wapenschild probeerden te zoeken: een kerstboom, omdat Jezus met Kerst geboren is; wolken, omdat het Koninkrijk van Jezus hemel en aarde omvat; het kruis, omdat Jezus daar aan gestorven is; een hart, omdat Jezus liefde is; bergen, omdat Hij daar tot de mensen sprak; zelfs water en bloed kwamen ter sprake die van Zijn doorgestoken hart stroomden.

Omdat volgende zondag de Advent begint, de periode van voorbereidingen op de geboorte van het kindje Jezus, was besloten om een slinger van alle door de kinderen gemaakte wapens te maken en daarmee de Kerststal te versieren. Kinderen maken het thuis af en de kinderen die er vandaag niet waren, krijgen het per post.

Tot 28 november in de Heilige Familiekerk op Kamperfoelieplein 29 om 10.30 uur.

Met hartelijke groeten

Meester André en juf Alena