Geef de fakkel door Kinderwoorddienst 7 november 2021

Beste kinderen en ouders.

De groep van kinderen die Jezus willen volgen en uitdragen in ons leven blijft groeien. Vandaag mochten wij weer enkele nieuwe kinderen ontmoeten. We hopen dat ze het leuk vonden en dat ze de komende keren weer komen.

Op 7 november viert de Nederlandse Kerk een heel special persoon die voor het geloof een belangrijke rol heeft gespeeld. Namelijk de Heilige Willibrordus. Meester André heeft verteld wat Willibrordus allemaal heeft gedaan en wat hij heeft moeten ontberen.

Willibrordus is geboren in het huidige Engeland omstreeks 658. Na zijn opleiding tot priester in Ierland dacht hij een rustig leven te kunnen gaan leiden in een klooster in de omgeving van zijn geboorteplaats. Maar nee hoor! Samen met elf andere broeders begint hij aan een lange, gevaarlijke reis om de Friezen en Franken over God te gaan vertellen. Hij maakt de gevaarlijke overtocht met een gammel klein bootje en komt bij het huidige Katwijk aan land. Van daar trekt hij verder. Door verschillende mensen wordt hij gewaarschuwd over de verloren strijd van de Friezen tegen de Franken. De Friezen zijn uit op wraak. Dit keert zich tegen het plan dat Willibrordus heeft. Na verschillende angstige momenten, waarin God de broeders toch bijstaat, komt hij in de toenmalige vesting Utrecht. Dit plaatsje was net verlaten door de Friezen en zodoende kon Willibrordus zich daar met zijn broeders vestigen. Hij kon op steeds meer plekken kerken en kloosters gaan bouwen, om zo toch zijn plan ten uitvoer te brengen. Hij wilde God onder de mensen van de lage landen bekend maken. Zijn verkondiging kon door gaan tot aan het huidige Echternach toe. Daar is hij op 7 november 739 gestorven. Dat zijn ruim 80 jaren, dat was voor iemand in die tijd heel oud!

Na dit interessante verhaal stelden de kinderen veel vragen. Daarom hadden wij geen tijd om te kleuren en te puzzelen. Aan het einde van de viering kwamen wij weer bij elkaar om de kleurplaten en puzzels mee naar huis te nemen. Ook stelde juf Alena voor om donderdag 11 november een Sint Maarten optocht te houden. We hopen dat dit misschien meer kinderen naar de kerk zal brengen: wij gaan het pad van onze heiligen volgen.

Tot volgende keer op 21 november.

Met vriendelijke groet
meester André en juf Alena