Als christenen horen we extra zorg te dragen voor wat God ons heeft toevertrouwd. Paus Franciscus vestigde daar al de aandacht op met de encycliek Laudato Si. Dat is weer helemaal actueel in de aanloop naar de klimaatconferentie in Glasgow. De kerken willen een voorbeeld zijn voor de samenleving. Twee maanden geleden begon een groep klimaatpelgrims in Polen aan een tocht door Europa om de politici in Glasgow te laten zien dat de Europeanen betrokken zijn bij het klimaat. Onderweg hebben Polen, Duitsers, Zwitsers en Nederlanders stukken meegelopen. Achthonderd leerlingen van het gymnasium in Gronau liepen mee naar Enschede. Zondag bereikten ze Hoofddorp. Daar wachten scriba René de Reuver en Mgr de Korte de wandelaars op. Mgr de Korte herhaalde de inspirerende woorden van het Zonnelied van Franciscus. Scriba De Reuver refereerde aan de geloofsbelijdenis: God, schepper van hemel en aarde; en Genesis waarin God de wereld aan de mensen toevertrouwt. Niet om te heersen, maar om ervoor te zorgen, zodat we hem goed kunnen overdragen aan de volgende generatie..

De lopers konden een flink aantal handtekeningen in hun rugzak stoppen van mensen en kerken. Zij nemen ook een petitie mee met de boot naar Newcastle en vandaar naar Glasgow.

Met die wandeling willen de lopers een klimaatvisie uitdragen. Meer dan alleen het aanpassen van een leefstijl; niet alleen minder/niet vliegen, minder/niet autorijden, maar vooral proberen om samen met anderen een sterke beweging te vormen die zich inzet vóór het klimaat.

Glasgow we komen eraan!