Lopen voor het klimaat

Als christenen horen we extra zorg te dragen voor wat God ons heeft toevertrouwd. Paus Franciscus vestigde daar al de aandacht op met de encycliek Laudato Si. Dat is weer helemaal actueel in de aanloop naar de klimaatconferentie in Glasgow. De kerken willen een voorbeeld zijn voor de samenleving. Twee maanden geleden begon een groep klimaatpelgrims in Polen aan een tocht door Europa om de politici in Glasgow te laten zien dat de Europeanen betrokken zijn bij het klimaat. Onderweg hebben Polen, Duitsers, Zwitsers en Nederlanders stukken meegelopen. Achthonderd leerlingen van het gymnasium in Gronau liepen mee naar Enschede. Begin deze week kwamen ze daar aan. De hele week hebben ze etappes gelopen in Nederland. Kerken openden hun deuren voor onderdak en de maaltijd. Zondag lopen ze het laatste stukje van Amsterdam Oost naar Hoofddorp. Daar wachten scriba René de Reuver en Mgr de Korte de wandelaars op. Zij presenteren daar de handtekeningen van de Nederlandse klimaatpetitie.

Die handtekenen en petitie nemen ze mee met de boot naar Newcastle en vandaar naar Glasgow.

Met die wandeling willen de lopers een klimaatvisie uitdragen. Meer dan alleen het aanpassen van een leefstijl; niet alleen minder/niet vliegen, minder/niet autorijden, maar vooral proberen om samen met anderen een sterke beweging te vormen die zich inzet vóór het klimaat.

Glasgow we komen eraan!