Met de inspanning van gisteren nog in de kuiten zouden we vandaag toch een beetje rustig aan doen. Niet overdreven ver in de bus, maar ook niet extreem lopen en klimmen. Je voelt het toch wel, na zo’n dag als gisteren. We reden met de bus naar Spoleto. De dom konden we al van ver zien liggen, boven op de berg! De schrik zat er goed in, dat zal duidelijk zijn. Maar gelukkig was er een roltrap die ons bijna boven bracht. Het laatste stukje moesten we over de trap, maar OK, dat was te doen. Franciscus bezocht Spoleto regelmatig, met name Broeder Leo, een van zijn vroegste volgelingen, die zijn biechtvader was. Ook schreef Franciscus brieven aan Leo, waarin hij soms wel erg kort door de bocht was.
Een andere plek die Franciscus regelmatig bezocht was Fonte Colombo. Daar was een klein kapelletje gewijd aan Maria Magdalena. In die omgeving schreef hij de definitieve regel voor zijn orde. Er is daar een kleine kruisweg, maar ook een de berg af en weer op. Franciscus kwam er graag, net als de duiven, die er kwamen drinken aan de bron (fonte bron, colombo duif).
Franciscus deed het lopend, want ander vervoer was er nauwelijks en als het er was, vond hij het te luxe. Voor ons was dat gelukkig geen probleem. Wij stapten zonder wroeging in de bus naar Greccio. Hier bouwde Franciscus zijn eerste levende kerststal. Het was zijn beleving van hoe het had kunnen zijn, al komen os en ezel een beetje uit de lucht vallen. Maar ja, gelovigen begrijpen het beter als het aansluit bij het dagelijkse leven, dus zo’n stal brengt de gelovigen wel dichter bij het echte gebeuren. Vele wonderlijke verhalen doen nog steeds de ronde over Franciscus en die kerstnacht, met een echt kindje in de kribbe van zijn stal in zijn kerk. Hoeveel kerststallen uit de hele wereld we hebben gezien, ik weet het niet. Een prachtige verzameling, ieder op eigen wijze, passend in de eigen cultuur.
Vandaag het de gedachtenis van Vincent de Paul. Hoewel niet behorend tot de Franciscanen had hij wel oog voor de boodschap van Franciscus: zorg voor de medemens in armoede en ziekte. Ik kan me niet voorstellen dat de kalender speciaal voor ons zo is gemaakt, maar alle stukjes vallen wel mooi in elkaar. Kijk naar de arme, zorg voor de arme, zorg voor wie het minder heeft door ziekte of anders. En zo zijn we weer terug bij het gedachtengoed van Franciscus, bij de boodschap van Liefde uit het Evangelie. Pax et bonum, vrede en alle goeds voor alle mensen.
Dit was de zesde dag.