Kleine daden van liefde zijn onze vruchten kwd 2 mei

Wij hadden er zin in – een KWD die met een picknick zou worden afgesloten!!! Niet online maar life!!!

Het thema was «Reizen door de tijd». Hiervoor moesten de kinderen aan hun ouders en grootouders vragen naar de buitenspelletjes die zij speelden toen zij nog klein waren. Ook de leerkrachten zouden oude Koningsdag spellen voorbereiden. Deze spelletjes zouden wij tijdens de picknick gezellig samen gaan spelen. Zo begon ook onze KWD – om de oude tradities van verschillende landen bij het vieren van Pasen te herinneren.

Zo hoorden wij van Fadi dat zijn familie pas dit weekend Pasen ging vieren en dit feest begon op zaterdag toen het Heilige vuur neer daalde in de Heilig Graf kerk in Jeruzalem. Het vuur dat niet brandt maar toch op wonderbaarlijke wijze kaarsen aansteekt, die daarna over de hele wereld worden verspreid. Het was ook mooi dat Natalie en Fadi die dag ter communie zijn gegaan na een lange pauze door corona en zó was Pasen voor hen een bijzonder dag geworden!
Lena en Weronika vertelde over de traditie van hun families om op zaterdag voor Pasen naar de kerk te gaan met gevulde mandjes met paasbrood en versierde eieren. Daar worden ze dan met wijwater gezegend.
Juf Alena had het over de oude manier om eieren te versieren door ze in de water met uienvellen te laten koken. Meester André vertelde over de wedstrijd die zij als kinderen mochten houden: ze sloegen gekookte eiren tegen elkaar en keken wiens ei heel bleef. Hij vertelde ook een trucje hoe je kon winnen maar dat blijft een geheim van KWD☺.

Alle tradities die van onze voorouders komen, verbinden ons met hen. Over verbonden zijn lazen wij ook in het Evangelie van deze zondag (Johannes 15, 1-8). Het verhaal over de wijnbouwer en de wijnstok; over de ranken en de vruchten die ze dragen. Onze Vader die als een goede wijnbouwer voor elk takje en elke rank zorgt; wij zijn deze ranken die met Jezus, die de wijnstok is, verbonden zijn. Alleen als wij met Hem verbonden blijven, kunnen wij vruchten dragen.Daarom probeerden wij een antwoord te vinden op de vraag hoe wij door de dag heen met Jezus verbonden kunnen blijven. Door een gebed, maar ook door Jezus even te bedanken voor bijvoorbeeld een zonnige dag of door Hem te begroeten als wij langs een kerk lopen. Wij herinneren ons ook Witte Donderdag toen Jezus brood als Zijn lichaam en wijn als Zijn bloed aan de leerlingen gaf – zo kunnen wij in de Eucharistie met Hem verbonden zijn.
Daarna kwam de vraag op over de vruchten die wij kunnen dragen. Hier kwam de puzzel te hulp – de oplossing luidde “ Geef Gods woorden in kleine daden van liefde door; Hij helpt je met Zijn genade” – kleine daden van liefde zijn onze vruchten.
Bij de wijnstok in de tuin van de pastorie begon onze picknick.  Hoe het gegaan is kunnen jullie in onze fotorapportage zien. De conclusie die wij als meester en juf hebben getrokken – de spelletjes van vroeger waren interessant maar de kinderen hebben met meer plezier de spelletjes van nu gespeeld :-).

Tot de volgende keer op 16 mei.

Met groet
Meester André en juf Alena