Pastoraal woord: Oktober Mariamaand

De maand oktober is voor ons bekend als Mariamaand zoals ook de meimaand. Deze maand is gewijd aan Maria, de moeder van onze Heer Jezus. Ook is deze maand bekend als ‘Rozenkransmaand’, een maand waarin het Rozenkransgebed wordt gebeden. Ik hoop dat iedereen, persoonlijk of gezamenlijk, de rozenkransmaand goed gebruikt voor het rozenkransgebed. Zeker in deze coronatijd. Ik wil niet in detail over het rozenkransgebed schrijven, maar ik wil ons allen uitnodigen om te reflecteren over wat de rol van Maria is in de crisis van de tafelmeester toen de wijn op was bij het bruiloftsfeest in Kana (Johannes 2, 1-12). Wat roept dat verhaal voor ons op in deze pandemietijd.
Vanwege het coronavirus zijn vanaf eind maart tot en met mei allerlei activiteiten die wij van te voren hadden gepland tot stilstand gekomen. Ook de viering in de kerk werd gevolgd via de livestream. In deze periode hebben we tijd gehad voor onszelf en voor ons gezin, voor reflectie, voor gebed, voor bezinning.
We zijn geroepen door de regering en door de lokale kerk om de maatregelen serieus te nemen, zowel bij onze sociale contacten in de maatschappij als in de liturgische vieringen, in de kerk tijdens deze pandemiecrisis. Hebben wij echt naar hen geluisterd en er in ons dagelijks leven en in onze liturgische viering naar gehandeld?

Maria, de moeder van Jezus begrijpt wat een crisis betekent. Zij was aanwezig bij het bruiloftsfeest in Kana. Ze hadden geen wijn meer. Maar zij vroeg aan de bedienden om naar haar Zoon te luisteren en “te doen wat Hij hen zeggen zal”. Zij verwees naar haar Zoon. Zij toonde hen dat Gods liefde en barmhartigheid aanwezig is in Jezus, dat Hij hen uit hun benarde situatie zou redden. Mede door haar hulp werd hun crisis opgelost.
Nu zitten we in een situatie waar meer en meer mensen getroffen zijn door dit virus. We weten niet wanneer we een vaccin kunnen gebruiken tegen dit virus. De enige mogelijkheid die we hebben, is goed luisteren naar de gezondheidsinstanties en doen wat die zeggen. Want ze zorgen voor de gezondheid van de anderen, van de kwetsbare mensen.
Ik geloof dat degenen die de maatregelen hebben vastgesteld, van goede wil zijn, ofschoon ze soms anders doen dan wat ze zeggen. Laten wij doen wat ze zeggen en de woorden van Maria opnemen in ons doen en laten: “Doe wat Hij u zeggen zal”.
Pater Klemens Hayon SVD