Impressie van de Lourdes bedevaart 18-26 sept.2019

Op woensdagochtend even na 07.00 uur vertrok de moderne hoge bus met enthousiaste parochianen van “RK Den Haag”.

Cisca, onze ervaren reisleidster heette ons hartelijk welkom en gaf informatie over het reilen en zeilen van de reis.De stemming zat er meteen al goed in, want we gingen allemaal met dezelfde intentie op reis. “Alles mag, niets moet” was haar devies. Wat had ze leuke voordrachten  en verhalen om de lange busreis op te vrolijken.

Diaken Jos stelde ons gerust dat het niet alleen maar bidden zou worden. We zijn ook met vakantie, we moeten genieten. En dat doe je vanzelf als je in een hoge bus zit en het landschap beter ziet zonder het drukke verkeer onder je, op de route du Soleil !

Marieke, onze chauffeuse bracht ons veilig en vrolijk naar plekken waar we in de rustpauzen een luchtje konden scheppen en naar de hotels. Met koffie, een drankje, koek en snoep werden we onderweg ruimschoots verwend. Bij de lunchpakketten een verrassing!

Na 2 busdagen met bezoek aan o.a. Reims en Vézelay kwamen we op vrijdag in de middag in Lourdes aan. Na de lunch meteen naar het Heiligdom.

Ja, wat doet Lourdes je? De sfeer, druk ? Ingetogen druk, geen lawaai, iedereen is er met dezelfde intentie. Het is vredig, veilig, we zijn er allemaal voor Maria! We hadden mooie vieringen met Jos. Hij had een boekje samengesteld, zodat we samen konden bidden. De VNB had een gids voor ons waar alles te volgen was wat de gezamenlijke vieringen betrof en alle liederen! Er waren meer Nederlandse groepen. Utrecht had de hulpbisschop mee, Mgr.Hoogenboom.

Met hem vierden we op zondag in de Pius X  en op maandagochtend bij de grot de Eucharistie. Jos assisteerde bij het altaar en onze groep voelde zich extra verbonden en trots toen we Jos zagen. De intieme viering met handoplegging in de Schaapskooi mag ik niet vergeten te vermelden.

De afscheidsavond in het hotel, met ook nog een jarige, was heel bijzonder. Er werd gezongen en iedereen werd bedankt, waaronder vooral de vrijwilligers, die steeds met rolstoelen en koffers sjouwden bij de hotels.

De terugreis was een bezoek aan de Zwarte Madonna van Rocamadour en nog een laatste intieme viering in de Crypte van de Kathedraal van Chartres. Het “CADEAU” van Marieke was een rondje Parijs van 2 uur ! Dank Marieke: kassa 1.

Al onze zorgen hebben we bij Maria neergelegd. Een bijzondere bedevaart met een hoog vriendschapsgehalte!

Blij kwamen we, wel na middernacht, thuis waar we door familie opgevangen werden! Heel veel dank aan de voortreffelijke leiding van Cisca en Jos!

Tiny Linssen