10 augustus Filomena van Rome

Er bestaan veel verdichtsels rond Filomena. Op haar graf vond men de spreuk: Geliefde, vrede zij met u.  Rond deze tekst waren twee ankers te zien, een palm en drie pijlen. Dat was de overwinningspalm voor martelaren. De ankers waren voor christenen symbolen van de hoop. De opwinding in de hele christelijke wereld was enorm. Vanaf dat moment werd aan vele meisjes de voornaam ‘Filomena’ gegeven. Haar populariteit nam nog meer toe vanaf het moment dat haar stoffelijke resten werden overgebracht naar het stadje Mugnano ten zuiden van Napels.

Vooral in Italië werd zij bijzonder populair. Maar ook de grote heilige, de pastoor van Ars, had een grote verering voor haar. In 1835 kreeg hij via een vrouw in zijn parochie een reliek van haar in handen. Hij richtte er een apart kapelletje voor in, stelde een heiligenbeeld van haar op en liet een afbeelding van haar maken in één van de kerkramen. Naar zijn zeggen heeft zij vele van zijn gebeden verhoord. Filomena wordt dan ook een bijzonder populaire meisjesnaam in Ars en omgeving.

Veel meer weten we niet van deze martelares.