Zorg voor elkaar

Het goddelijke manifesteert zich in de zorg voor elkaar, zegt psychiater Dirk D. Dat is volgens hem de kern van het geloof en Ik kan me daarin vinden. Die zorg heb ik onlangs mogen ervaren. Op weg naar de bushalte maakte ik een lelijke val, op een druk kruispunt. Vier handen, ik wist niet waar ze zo gauw vandaan kwamen, hesen me overeind. De hulpverleners vroegen bezorgd hoe het met me ging, een mevrouw kwam mij een appel uit haar lunch brengen. Misschien, zo vermoedde ze was ik duizelig geweest en moest ik wat eten. De andere handen behoorden toe aan een man die zijn bolide in de berm had geparkeerd. Hij leidde me naar zijn auto, liet me plaatsnemen opdat ik even van de schrik kon bekomen. Waar ik heen moest? Ik noemde mijn bestemming en hij bood aan mij er heen te brengen. De politie was intussen gearriveerd en hield het verkeer tegen, zodat mijn ‘privechauffeur’ zonder problemen weg kon rijden. Ik was, ondanks de pijn, onder de indruk: mensen die ik niet kende, bekommerden zich om mij! Ik had, zo voelde het, God ontmoet, zomaar, op een doordeweekse dag..
Bart Smits Groningen .