Lourdes bedevaart, tweede reisdag

Na gisteren aangekomen te zijn in Lisieux, vandaag de pelgrimage naar de H. Thérèse. Na het ontbijt om 7.30 uur de koffers in de bus, brachten wij een bezoek aan het mausoleum waar de relikwieën van Theresia in een schrijn opgebaard liggen. Boven die plaats is ze heel mooi te zien als een slapende non (waarschijnlijk van was). In een stilteruimte wordt haar leven uitgebeeld in filmbeelden en voorwerpen die zij gebruikt heeft en kleding die zij gedragen heeft. Ook foto’s van Theresia in haar kloosterleven, en van haar ouders en zussen (die ook allen waren ingetreden bij de karmelietessen) geven een beeld van haar leven.

Daarna zijn we met de bus naar de basiliek van Lisieux, gelegen op een heuvel, gegaan. Wij konden alles bezichtigen en de souvenirwinkel bezoeken. In de mooie crypte hadden wij om 10.00 uur een H. mis waarbij we het feest van de H. Mattheüs vierden. Er werd een ad hoc koortje gevormd. In de homilie legde diaken Jos van Adrichem een verband tussen de H. Theresia en de H. Mattheüs. De kleine Theresia, zoals zij ook wel genoemd wordt (de grote Theresia is Theresia van Avila, Spanje), is op 25-jarige leeftijd gestorven aan tuberculose. Zij noemde zichzelf niet belangrijk, maar na haar dood, heeft zij door de aantekeningen die zij maakte een wereldwijde bekendheid gekregen en later door de paus tot kerklerares benoemd. De overgave aan God, zoals een kind dat door haar moeder bemind wordt, dat is de kern van Theresia’s leer, ook wel de ‘kleine weg’ genoemd. In de crypte staat ook een schrijn met de stoffelijke resten van de ouders van Thérèse. Zij zijn door de paus zalig verklaard.

Na de lunch in de ‘ Ermitage Sainte Thérèse’ gingen wij om 13.30 uur met de bus op weg naar Niort, onze volgende overnachting tegemoet. Om ongeveer 16.00 uur baden we de rozenkrans. In de loop van de middag werden wij gelaafd met koffie, thee, frisdrank, wijn of bier. Ook was er een koekje en een hartig hapje. Wat Cisca en Harry al niet voor ons doen.

Na een kunstige parkeermanoeuvre kwamen wij heelhuids in ons Mercure viersterrenhotel aan. Daar kregen we een heerlijke maaltijd geserveerd. Na het diner konden we van onze nachtrust gaan genieten. Sommigen moesten nog even worden geholpen met het gebruik van Wifi om die avond via whatsappcontact te kunnen hebben met het thuisfront. Gelukkig hadden we Bart en Marcel bij ons.

Roos Kievits