Wij zijn allemaal pelgrims onderweg. Wij komen op onze pelgrimstocht veel mensen tegen, die ons leven inspireren en bemoedigen. Er komt vaak een moment waar wij afscheid moeten nemen. Afscheid is vaak niet leuk. Na tweeënhalf jaar in dienst bij de parochie De Vier Evangelisten moet ik verder met mijn pelgrimstocht. ‘Ieder afscheid is een nieuw begin’, dit waren de woorden in de orde van de dienst gemaakt door het koor. Ieder afscheid brengt iets nieuw, opent nieuwe wegen. Vicaris Lex van Deelen ging voor in de viering. Hij las ook de brief van de Mgr Van den Hende voor, waarin Klemens Hayon werd benoemd in de parochie De Vier Evangelisten. Klemens nam zijn nieuwe taak met grote vreugde aan, toen hij de zegen van vicaris ontving.

foto van vicaris van Deelen die Klemens Hayon zegent voor zijn aanstelling in de Vier EvangelistenIk ben afgelopen jaar door mijn provinciale overste gevraagd de communiteit in Breda Noord te gaan versterken. In gebed en na veel overleg, heb ik gemeend dat ik op het verzoek van de provinciaal moest ingaan. Aan het eind van de viering droeg ik de sleutel van de tabernakel over aan Klemens Hayon, als een teken van verbondenheid vanwaar de liefde van Christus uitvloeit. Het is een teken om de liefde van Christus zichtbaar te maken. Vandaag denk ik terug in dankbaarheid voor jullie bereidheid mij op te nemen, voor de inspanningen en de moeite ieder van jullie zich getroost voor de opbouw van de kerk en voor de vriendschap die ik mocht ondervinden. Van een Haagse bakje of Schiedamse jenever ga ik naar het Brabantse borrel-biertje. Ik moet nu de zachte ‘g’ gaan leren, een beetje leren carnaval te vieren.

Foto van Richard die zwaait met zijn i-padMijn vertrek van hier betekent voor mij een hard gelag, maar in Breda ga ik nog harder werken en met veel plezier; ik ga nieuwe gewoontes leren, meer grijze haren horen daar ook nog bij. Ik weet het dat jullie mijn weggaan niet fijn vinden. Ik neem alle goeds mee. Ik probeer verder “Met SMAAK te werken”. Bid aub voor mij, want dat is de beste schakel om met elkaar verbonden te blijven.

Dank aan jullie allemaal voor jullie liefde, vriendelijkheid, persoonlijke correcties, begrip en geduld voor mijn taal. Dank aan de leden van het pastorale team, het bestuur, de jongerengroep, de koren, de vrijwilligers, de pastoraatgroepen en de beheercommissies. Jullie doen alles voor mij om de liefde van Christus zichtbaar te maken.

Jullie zijn allemaal welkom om mij af en toe te bezoeken aan het Belgiëplein 6 bij de Franciscuskerk in Breda.
Tegen u zal ik zeggen blijf trouw aan uw geloof en bouw aan de kerk van Christus met elkaar en straal deze liefde in uw omgeving. Ik zal jullie missen.
Gods zegen en graag tot ziens.

Richard Lobo  SVD