Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

201714437bedevaartHeel wat Hagenaars staan op Hemelvaartsdag vroeg op en gaan dan dauwtrappen. Fijn de natuur in en de stilte zoeken. Aarde en hemel komen dan heel dicht bij elkaar. Deze Hemelvaartsdag was een beetje anders. Vanuit verschillende Haagse kerken liepen mensen naar Oud Eik en Duinen, waar vroeger een kerkje stond. Tijdens de reformatie werd het gesloten en gesloopt, maar de ruïne is er nog steeds. Tot die tijd was het een belangrijke bedevaartplaats, omdat er een reliek van het h. Kruis zou worden bewaard. Ook na de sloop bleven gelovigen naar de plek komen, tot groot ongenoegen van de machthebbers.

Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Luther de reformatie inzette met zijn stellingen aan de deur van de abdij. Dat feit wilden de lopers gedenken met een bedevaart naar Eik en Duinen, voorheen een buurtschap halverwege Den Haag en Loosduinen. In plaats van het dauwtrappen, dat ze andere jaren deden, vertrokken ze al heel vroeg vanaf verschillende kerken in Den Haag Tegen zeven uur kwamen de 201714421bedevaartlopers aan op Oud Eik en Duinen en daar deden ze een rondgang rond de ruïne. Ds Jannie Nijwening en pastor Ad van der Helm gingen voor in een oecumenische gebedsdienst, met aandacht voor Hemelvaart en voor Luther. Soms is wat relativeren handig en na zoveel jaar ontdek je misschien dat er toch iets in zat. Niet te lang naar de hemel staren, hier op aarde is genoeg te doen!

De doopsgezinde deelnemers waren gewend om na het dauwtrappen beschuitjes met… aardbeien te eten bij een kop koffie of thee. Dus, na afloop genoten alle deelnemers van deze versterking. Een mooi besluit van een mooie wandeling en een echte ontmoeting!.

Op 28 juni a.s. heten de kerken de nieuwe burgemeester van Den Haag welkom tijdens een bijeenkomst in de Grote Sint Jacobskerk.

.