Pastoor Van der Kooi overleden

Op zondag 26 maart overleed pastoor Willem van der Kooi, bij de Ars-parochianen zeer gekend en ook naar waarde geschat als beminnelijk mens met een luisterend oor, zonder oordeel.
Hij woonde als emeritus van het Bisdom Haarlem-Amsterdam aan de Beethovenlaan in onze parochie en nam geregeld waar vanaf de tijd dat onze eigen pastoor Louis Berger sukkelde met zijn gezondheid en ook daarna kwam hij met regelmaat, om in grote rust de mis te lezen en in zeer verstaanbare taal te preken over de thema’s van de dag. Soms waren zijn preken artistiek, zoals het monumentje dat hij oprichtte voor Sint Jozef of de schildering van Anna en Joachim als gelukkige maar ook verontruste ouders van Maria.

Van der Kooi werd geboren in 1941, studeerde enige tijd economie, was ooit werkzaam in het theater en andere banen, was kroegbaas in de Amsterdamse Pijp in het cafeetje The Jolly Roger dat hij kocht van de erfenis van zijn overleden vader. Na zijn naar eigen zeggen “prachttijd” kocht hij een zeilboot, bezeilde de zeeën, solo en als schipper bij het overzetten van mensen tussen de Canarische eilanden. Hij kwam uit een protestants gezin maar voelde zich al vroeg thuis in de katholieke omgeving, werd katholiek en overwoog zelfs voor zijn studie economie om priester te worden. In de wilde jaren die volgden raakte God op de achtergrond. Zij leidden uiteindelijk wel tot een hartinfarct en tot gedwongen rust en hij werd God weer gewaar. Hij ontving op eigen dringend verzoek de ziekenzalving en dat sacrament bleek van grote betekenis . Hij meldde zich na zijn herstel als vrijwilliger bij de Onze Lieve Vrouwe-kerk in Amsterdam en werd “bijgespijkerd”. Hij dacht zelfs aan de opleiding tot diaken, maar Mgr. Bomers haalde hem over tot de priesteropleiding, want “aan priesters bestond een grotere behoefte”. Zeven jaar later werd hij op 28 juli 2000 in Haarlem tot priester gewijd door Mgr. Punt.

Hij was onder meer pastoor in Zijpe en Heemstede. De gemeenschap van de H. Pastoor van Ars verliest in hem een zeer goede vriend.

Hij wordt maandag 3 april begraven vanuit onze kerk van de H Pastoor van Ars om 13.00 uur.

Christiaan Steenbergen