Dag van de Architectuur

Op 4 juni 2016 is de Pastoor van Ars kerk geopend van 11 – 17 uur  en er worden rondleidingen gegeven.

Eind jaren zestig verrees achter de duinen van Kijkduin de Pastoor van Arskerk, de markante schepping van architect Aldo van Eyck in de toen nieuwe woonwijk van Den Haag. Eraan vooraf ging veel studie over aard en functie van een kerkgebouw, waarmee Van Eyck – zonder geloof opgevoed – niet vertrouwd was. Wim Beeren, toen conservator van het Gemeentemuseum in Den Haag, wist het kerkbestuur  ervan te overtuigen dat de scheppende kracht van de architect belangrijker was dan zijn ongelovige achtergrond. Bij architecten en bouwkundestudenten uit de hele wereld staat het eigenzinnige gebouw nog volop in de belangstelling en veel liefhebbers van bouwkunst en cultuur verpozen graag in het van buiten gesloten gebouw, dat van binnen zo oproept tot verwondering, beschouwing en viering.

De beperkte omvang van het bouwterrein, de nieuwe inzichten van het Vaticaans Concilie over liturgie, het katholieke eigene, het beperkte budget, het waren aspecten waarmee Van Eyck te maken kreeg bij het verwezenlijken van zijn ideeën. Lichtval van boven via zijn “wheels of heaven”; de straat als verbinding van voorzijde en achterzijde, met “winkeltjes” in halfronde nissen langs de opgaande trappen als in de Via Dolorosa; die heeft soms de allure van heet middenschip van de kathedralen. De grote deuren die nieuwsgierig maken en uitnodigen; de sacrale en intieme ruimte waarin gebeden wordt, overdacht wordt, gevierd wordt. De architect heeft het zware beton licht weten te maken. Zoals Tess van Eyck, dochter van de architect, met verwondering zei: “ de kerk is tegelijk rustgevend, sacraal en intiem, de meditatieve staat wordt gestimuleerd.”

De kerk is gemeentelijk monument en staat op de nominatie op de landelijke monumentenlijst te worden opgenomen.