Wie arm is telt mee

Zo’n reis naar Lourdes kost behoorlijk wat inspanning, maar ook geld. Maria heeft in haar opdracht aan Bernadette niet gezegd dat alleen mensen met geld naar Lourdes moeten komen voor boete en gebed. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om als pelgrim een aantal dagen in Lourdes te zijn. Als je zonder geld in Lourdes komt biedt de Secours Catholique voedsel en onderdak aan iedereen die het zelf niet (volledig) kan betalen. In de Cité Secours, prachtig gelegen op de helling van een berg, kunnen honderden mensen terecht en er wordt heel veel gebruik van gemaakt. De grote eetzaal is zó ingericht dat niemand alleen aan tafel hoeft te zitten. Er is gratis én frequent vervoer naar de heiligdommen rond de grot. Charitas, oog voor de arme, zoals onze PCI dat in het klein probeert te realiseren.
In dat ‘dorpje’ is een schaapstal nagebouwd, zoals die waarin de schaapjes overnachtten, die Bernadette hoedde toen zij in Bartres verbleef. Daar waren wij vanmorgen bij elkaar en vierden en baden nog een keer een aantal intenties die wij hebben meegekregen. Een stille, ingetogen viering, heel anders dan binnen de imposante heiligdommen beneden.
foto van het mariabeeld op de esplanade image  Wij hadden een ‘rustdag’. Met onze eigen bus reden wij naar Gavarnie, diep in de Pyreneën. Onderweg stapten wij nog uit bij de Napoleonsbrug. Daar, en trouwens de hele trip, ervoeren wij de grootsheid van de schepping in de prachtige, overweldigende natuur. Terug in Lourdes wierpen wij met een eenvoudig houten kruisje onze zorgen en verdriet in de Gave.
Toen de dag bijna om was kwamen wij met alle Nederlandse pelgrims voor een laatste keer bij elkaar voor de zendingsviering. Em. kardinaal Simonis ging voor. Zó kunnen wij weer de wereld in en in onze eigen omgeving getuigen van al het goede dat wij hebben ervaren en van alles wat mensen voor elkaar kunnen betekenen. Ziek of gezond, rijk of arm, ieder kan (en moet) zijn bijdrage leveren aan een betere wereld, waarin mensen er zijn voor elkaar en dus voor God!
Zo gesterkt trokken wij nog één keer langs de grot, klaar voor de reis naar huis. Dat was de zevende dag.

foto’s van deze dag