Den Haag heet vluchtelingen welkom

Een bericht uit de Posthoorn
DEN HAAG – Drie Haagse studenten hebben het initiatief Den Haag Verwelkomt Vluchtelingen (The Hague
Welcomes Refugees) omarmd en zamelden zaterdag welkomstpakketten in voor vluchtelingen. “We zijn geen idealisten, maar reageren op de huidige crisis”, vertelt student Timo Schmidt, die samen met Dineke Vrolijk en Luna Vieira het initiatief heeft genomen om ook in Den Haag iets te doen voor vluchtelingen. “Wij willen een voorbeeld stellen. Als je het probleem negeert, is het onvermijdelijk dat het uiteindelijk ook voor jouw voordeur terecht komt”, zegt Timo. Allebei doen ze vrijwilligerswerk met vluchtelingen en kennen de verhalen en vooroordelen. “Veel mensen vergeten dat het gaat om vluchtelingen niet immigranten. Niemand maakt die vreselijke reis als het niet hoeft en de meesten willen juist graag terug naar hun eigen land”, zegt Timo die de zomervakantie niet met een cocktail op het strand doorbracht, maar in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Dineke doet vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk. “Als je laat zien dat het je niet koud laat, krijg je een beter beeld van wat er aan de hand is.” De ingezamelde pakketten bevatten onder meer Hollandse delicatessen, handschoenen, winter- en regenkleding, toiletartikelen, notitieblokken, tekeningen en knuffelbeesten. “En ik heb er buiten de lijst om wat extra’s ingedaan”, zegt de Haagse Sylvia, één van de gevers. Voor de basisbehoeften wordt gezorgd door het
Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). In samenspraak met onder meer deze organisatie en het Rode Kruis
is gepolst waar behoefte aan is. De ingezamelde dozen worden door het Rode Kruis gedistribueerd. “Zij zorgen ervoor dat de pakketten goed terechtkomen.

Vluchtelingen blij maken, daar doen we het voor”, zegt Dineke. Ze kijken nog of een vervolgactie komt. Hagenaren die ook iets doen voor vluchtelingen kunnen zich melden via redactie.ph@wegenermedia.nl.