Vredesweek 2015

Activiteiten in de vredesweek in Den Haag 2015

Zondag 20 september

– Vredesdienst op zondag 20 september om 9.30 uur. Inloop vanaf 9.00 uur.
Apostolisch Genootschap, Loevesteinlaan 170 (bij het Almeloplein)
– Oecumenische viering op zondag 20 september om 10.30u in de Maranathakerk,
2e Sweelinckstraat 156
– Pax Walk for Peace op zondagmiddag 20 september vanaf 13.00 uur
Ervaar hoe vrede verbindt. Ontmoet anderen die zich voor vrede inzetten. Bezoek verwachte en   onverwachte plekken in de stad. Laat je inspireren.
De Walk of Peace (wandeling) voert door het centrum van Den Haag, stad van vrede en recht. Je loopt de Walk of Peace in je eigen tempo. De wandelroute beslaat ongeveer zes kilometer. Op de route zijn er meerdere momenten waar je letterlijk en figuurlijk stil staat bij vrede. Op betekenisvolle plekken kan je meedoen aan activiteiten om zelf bij te dragen aan vrede. Aan het einde van de middag is er muzikale afsluiting en een picnic in de tuin van het Vredespaleis.
De Walk of Peace is bedoeld voor iedereen die iets voor vrede wil doen. Jong en oud; iedereen is welkom mee te lopen. Door te durven gaan voor vrede en elkaar te ontmoeten, brengen we uiteindelijk een wereld dichterbij die een veilige plek is voor alle mensen. Deze wandeling wordt georganiseerd door PAX en de Raad van Kerken, in samenwerking met de Haagse Gemeenschap van Kerken en Kerk en Vrede. De Walk of Peace is onderdeel van de Vredesweek en het Just Peace Festival.

Donderdag 24 september

– Themabijeenkomst “Vrede verbindt, maar hoe breng je Vrede”, lezing door de heer Rabin  Baldewsingh, wethouder van de Gemeente Den Haag en Monique van Strien, bestuurslid van het  Apostolisch Genootschap op donderdagavond 24 september om 20.00 uur bij het Apostolisch Genootschap, Loevesteinlaan 170. Inloop vanaf 19.30u.

Vrijdag 25 september

– filmavond:  “The railway man” in de Doopsgezinde Kerk, Paleisstraat 8.
De hoofdrolspeler, Colin Firth, speelt een Britse legerofficier die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen wordt door de Japanners en gedwongen wordt te werken aan de Birma-spoorlijn. De film is gebaseerd op de autobiografie van Eric Lomax en is een “ontroerende film over oorlog, menselijkheid en vergeving”. Film en een consumptie: €5.00. Vanaf 19.30 uur inloop en koffie/thee, de film begint om 20.00 uur. Na de film is er de mogelijkheid tot nagesprek.

Zaterdag 26 september

– Vredesfeest “Vrede verbindt” op zaterdagmiddag 26 september van 13.00 uur tot 16.00 uur in het MOC (Multi Cultureel Ontmoetingscentrum), Teniersstraat 15. Inloop vanaf 12.30 uur.
Het gaat om de ontmoeting. Wij denken dit te bereiken via een aantrekkelijk interreligieus en intercultureel programma voor iedereen, dus jong en oud. Graag willen we mensen uitnodigen om deel te nemen of op andere wijze een bijdrage te leveren aan het komende vredesfeest. U kunt in velerlei vormen meedoen, bijvoorbeeld door  optredens (zang en muziek, dans, gedicht over vrede maken), in de catering (koekjes bakken of hapjes maken) of een infokraam bemensen. Alleen met diverse hulp kunnen we er een ontmoetingsfeest van maken. Informatie: Paul Kuhlman (voorzitter van de voorbereidingsgroep), paulkuhlmann65@gmail.com

Zondag 27 september

– “Verbindend communiceren” is het thema van een bijeenkomst in de Doopsgezinde Kerk, Paleisstraat 8 in Den Haag. Aanvang: 10.30 uur.
“Vrede verbindt”, dat is het thema van de vredesweek 2015. Op zondagmorgen 20 september bent u van harte welkom in de Doopsgezinde kerk om kennis te maken met de giraf en de jakhals. Deze twee dieren gebruikt Marshall Rosenberg als symbolen voor verschillende manieren van communiceren: verbindend, of juist niet. Hoe kun je je eigen jakhals gedrag herkennen, hoe kun je omgaan met het jakhalzengedrag van anderen? Het is niet zo maar even te leren in een uurtje, maar het zou een stapje kunnen zijn op de weg van vrede, naar een wereld met meer ‘giraffen’. Want vrede: het begint bij en in onszelf!
Vredesmanifestatie in de Lukaskerk, Om en Bij 2, Den Haag op zondagmiddag 27 september om 16.30 uur.
In deze feestelijke samenkomst willen we niet alleen terugblikken op de vredesweek die achter ons ligt maar vooral vooruitkijken naar het komende jaar: als mensen zich met elkaar verbinden, dan krijgt vrede een kans! Hoe kunnen we samen werken aan vrede in onze stad, niet alleen in de ene week in september maar het hele jaar door? De samenkomst is voorbereid door mensen van verschillende achtergronden en ook het PaJaMakoor zal haar medewerking verlenen. Na afloop gaan we naar het nabij gelegen MOC om samen te eten als mensen met “veel gezichten, één hart”, een hartstocht voor vrede.

Paul Kuhlmann