De Ars verdient status van Rijksmonument

Hij was er nog nooit geweest, nam ondanks zijn drukke agenda ook deel aan de rondleiding en stak vervolgens de loftrompet over de Ars-kerk. Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, uitte zijn bewondering in zijn toespraak op 24 maart, nadat hij het eerste exemplaar van het boek ‘Pastoor van Ars, monument van Aldo van Eyck’ in ontvangst had genomen van José ten Berge, voorzitter Ars Architectuur Comité. Voor Tempel was er geen twijfel mogelijk: het gebouw verdient de status van Rijksmonument. Hij wees onder meer op de ingang, de Straat, het licht van boven, het respect voor de materie (het beton) en de intieme sfeer als elementen die de kerk uniek en tot architectonisch meesterwerk maken. Ook Jeanne Dekkers, hoogleraar Architectuur en pastoor Berger spraken uit dat dit gebouw een Rijksmonument moeten worden.

Foto: Peter Visser

Hemelse eenvoud, de ondertitel van het boek ‘Pastoor van Ars, monument van Aldo van Eyck’, geeft perfect de kracht van het gebouw weer. Hoofdredacteur Annemarie van Oorschot noemde het boek een bijzondere uitgave, niet alleen vanwege de prachtige vormgeving en foto’s, maar ook omdat architectuur en geloofsbeleving in bijzondere verhalen aan elkaar worden gekoppeld.

De belangstelling voor de boekpresentatie was groot. De kerk zat vol: circa 250 belangstellenden, waaronder parochianen, architecten, kerkbestuurders en mensen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Onverwacht kwamen ook circa 40 architectuurstudenten uit Spanje de kerk bezichtigen.

Het boek ‘Pastoor van Ars, Monument van Aldo van Eyck’ is voor 19.95 euro te bestellen bij José ten Berge-de Fraiture, voorzitter Ars Architectuur Comité, via de mail jtberge@ziggo.nl. Het boek is ook te verkrijgen bij boekhandel Paagman. ISBN 978-90-823482-0-0