Een totaaloverzicht van de vieringen is te vinden op de vieringenpagina.

Evenement details:

• di

Leerhuis Meister Eckhart: Over liefde en zichzelf loslaten

14.00-16.00 uurPastoor van Arskerk

Pater Frans Vervooren begeleidt dinsdag 17 september, 15 oktober en 19 november in de Bergerie een leerhuis over de meer dan 750 jaar geleden geboren Meister Eckhart (1260-1327).

De preken en traktaten van deze dominicaan, middeleeuws theoloog en mysticus, staan nog altijd volop in de belangstelling. In zijn eigen tijd waren zijn speculatieve gedachten over God en zijn uitspraken in preken zó gewaagd, dat het kort na zijn dood leidde tot een veroordeling van sommige van zijn stellingen. Maar het Geheim van de Grond van ons bestaan (God) is gróter dan spitsvondige gedachten én groter dan ons hart, omdat het de Liefde zélf is. Zo zegt Eckhart In één van zijn preken: ‘God maakt jacht op ons met niets anders dan met liefde’. In welke verhouding staat deze gedachte tot onze eigen ‘jacht’ naar geluk en liefde? De gedachten van Eckhart zijn enerzijds als een frisse zeewind en anderzijds moeilijk als het hooggebergte en soms zo ‘kaal’ als de architectuur van de 50-jarige Pastoor van Ars kerk. Die architecturale kaalheid of ‘leegheid’ is als dé metafoor voor de ‘ontvankelijkheid’ waar Eckhart over preekt. Zoals in de volgende passage:

Toen ik hiernaartoe kwam, dacht ik er intussen aan dat de mens in het tijdelijke zo ver kan komen, dat hij God kan dwingen. Als ik me hierergens in de hoogte zou bevinden en ik zou tegen iemand zeggen: ‘Kom naar boven’, dan zou dat lastig voor hem zijn. Maar als ik zeg ‘Ga hier maar zitten’, kan hij dat makkelijk doen. Wanneer de mens zich verdeemoedigt, dan kan God zich vanwege Zijn eigen goedheid niet inhouden en moet Hij zich laten zinken en uitgieten in de deemoedige mens, en aan de aller-geringste geeft Hij zich het allermeest en geeft Hij zich volledig. Dat God zich geeft is Zijn wezen, en Zijn wezen is Zijn goedheid, en Zijn goedheid is Zijn liefde. Alle lief en leed komt voort uit liefde.

(Preek 3).

We werken met de uitgave ‘MEISTER ECKHART. OVER GOD WIL IK ZWIJGEN’ (Preken & Traktaten; Historische Uitgeverij, Groningen z.j.) met de vertalingen van een groot aantal van zijn teksten door C.O.Jellema (ISBN 978-90-6554-034-8). Bijdrage in de kosten: 10 euro per keer.